1. Huawei Mate 92. Hardver i performanse3. Utisci4. Kamera5. Zaključak


Test: Huawei Mate 9 (Video)

Tajming. Sigurno ste više puta čuli da je od presudnog značaja. Zaista, nekada može biti ključan, mada nekada tek minornog efekta. U slučaju Huawei Mate 9 telefona, svakako ne bismo rekli da je krucijalan, ali da će pomoći – sigurno da hoće. Pred nama je Mate 9, novi top model fableta kompanije Huawei, koji stiže u nikad pogodnijem trenutku u ovom tržišnom segmentu

Huawei Mate 9

Miroslav Nikolić

Još od davne 2011. godine, kada se prvi model serije Samsung Galaxy Note telefona pojavio, fableti kao, u neku ruku, zasebna kategorija su rođeni, i polako, ali sigurno, osvojili su veliki broj korisnika. Njihovo tržište postajalo je sve zanimljivije kako su se drugi proizvođači uključivali u igru, ali uvek je aktuelni uređaj iz Galaxy Note serije bio maltene nedodirljiv – i po prodaji, i kao trendseter kategorije.

Huawei je svojom Mate serijom pošteno razmrdao ovaj segment, ne toliko uzdrmavši pijedestal Samsungovog pulena, nego prosto pokazujući da će biti takmac na kog se svakako mora obratiti pažnja u godinama koje dolaze. Prošlogodišnji Mate 8 model bio je već na mnogim poljima u rangu sa “vrhovnim vladarom” klase, dok su fantastična aluminijumska izrada i ostale specifikacije i aduti opominjali južnokorejski Samsung da se ne opušta previše. Taman kad smo svi očekivali “sudar titana”, u smislu ozbiljnog međusobnog poređenja i nepoštedne tržišne borbe između ovogodišnjih Note-a i Mate-a, Samsung se praktično samoeliminisao iz trke. Svi koji iole prate zbivanja u IT svetu, saznali su za fijasko sa Note 7 modelom, usled kog je Samsung ostao bez predstavnika u kategoriji koju je praktično i oformio, omogućivši time Huawei-u, kao najistaknutijem od Android konkurenata, tj. konkretno Mate 9 modelu, da “pokupi kajmak”.

Naravno, da bi se to desilo, Mate 9 će morati prvo dobrano da zablista u očima korisnika, tj. pre svih – potencijalnih korisnika. No, nemojmo zaboraviti da je Huawei svoj model spremao za borbu, a ne za meč koji će protivnik predati već u uvodnim minutima – stoga, nema sumnje da su nam pripremili vrhunski, beskompromisni uređaj. Međutim, oduvek smo voleli ipak da sumnjamo, pa proverimo, te smo tako uradili i ovaj put, a na narednim stranama možete videti i koja su naša zapažanja…


Raspakivanje i dizajn

Već po pakovanju Mate 9 fableta, stiče se jasan utisak da Huawei svoj najskuplji uređaj tretira kao luksuzni gedžet. Prosto, sama kutija, kesice u kojima su njeni elementi, print na uputstvima – sve je urađeno neverovatno prefinjeno, precizno i luksuzno. Kupac, tj. korisnik treba od prvog trenutka da se oseća posebnim što je svoj teško (ili nešto manje teško) zarađeni novac usmerio baš na kupovinu ovog modela. Na to, naravno, nemamo nikakvih zamerki – pogrešno bi bilo zapravo da nije baš tako.


huawei_mate_9_1_s.jpg

huawei_mate_9_2_s.jpg

Na kutiji se nalazi i logo kompanije Leica, sa kojom Huawei sarađuje na polju razvoja kamere, dok je u njoj prisutno podosta sadržaja. Tu su uputstva za korišćenje uređaja, iglica za otvaranje slota za kartice, slušalice, adapter za struju, USB-kabl sa type-C krajem, ali i zasebnim type-A-to-type-C adapterom, koji omogućuje povezivanje sa kompjuterom. Tu je i plastični kejs, koji pokriva samo leđa i 4 ćoška telefona, ostavljajući makar strane slobodnima (jer širina fableta često predstavlja najveću prepreku lagodnoj upotrebi). On, očekivano, naleže odlično na telefon, ali odlučili smo da rizikujemo, i ipak telefon koristimo bez ikakve zaštite – šteta bi bila ičime umanjiti premium osećaj koji korišćenje Mate 9-ke izaziva…


huawei_mate_9_3_s.jpg

Naravno, nije taj osećaj prisutan tek tako: u izradi ovog fableta korišćen je najkvalitetniji aluminijum, visoke čvrstine (kao odgovor na pojedine optužbe kako su pojedini prethodni modeli Huawei-a bili od slabašnog aluminijuma), kao i čelik za elemente okvira, dajući time telefonu neverovatno robustan osećaj. Nažalost, tom utisku doprinosi i masa telefona, koja sa svojih 190g nije baš olakšanje u upotrebi, iako se u ovoj kategoriji i ne može očekivati da uređaj bude lagan…


huawei_mate_9_4_s.jpg

Pored vrhunskih materijala, i završna obrada je prosto zadivljujuća. Tekstura ravnih površina odiše luksuzom, svi spojevi i razmaci perfektno su jednaki i uklopljeni, dugmići čvrsto stoje u mestu i idealnog su hoda – jednostavno, sve je kako treba, i korisnici će se sigurno uhvatiti ponekad u trenucima gde prosto samo gledaju telefon. Mi svakako jesmo… Bilo kako bilo, i kada je ekran ugašen, iako je crna, prednja strana nije baš potpuno “stealth” – iznad ekrana se jasno vidi zvučnik, a nazire i linija prednje kamere, dok je ispod ekrana manji Huawei natpis. Navigacionim tasterima ovde ni traga, imajući u vidu da su softverski, tj. on-screen.

huawei_mate_9_5_s.jpg

Pozadi, pri dnu, nalazi se i drugi natpis Huawei, dok je u gornjoj polovini nešto veća “gužva”. Iznad senzora otiska prsta, postavljenog na standardno idealno mesto, gde upravo kažiprst “pada” prilikom upotrebe fableta, nalazi se postavka sa dve kamere, postavljene u liniji sa senzorom, dok su desno i levo od njih laserski autofokus i dvobojni LED blic. Iznad kamera je i pomoćni mikrofon, na delu fizički odvojenom od srednjeg – takav se nalazi i sa donje strane telefona, i njihova uloga vezana je za bolji kvalitet prijema signala, pošto su sačinjeni od nešto drugačijih materijala od ostatka kućišta. Inače, modul kamere blago “strči” u odnosu na liniju telefona, dok je čitač otiska prsta blago upušten – oba su, pak, uklopljeni u simetrični raspored komponenata na stražnjem delu telefona, i nama se ovaj dizajn zaista svideo.


huawei_mate_9_6_s.jpg

Desno se nalaze Power dugme i tasteri regulacije zvuka, dok je levo samo kombo-slot za kartice: može da primi ili dve nano-SIM kartice, ili samo jednu i microSD karticu, sve do 256 GB kapaciteta, mada će pored 64 GB interne memorije dosta kupaca možda i odustati od korišćenja SD-kartica. Donja strana telefona krije dva seta rupica sa obe strane USB type-C otvora: nisu, međutim, oba namenjena zvučniku, pošto se iza jednog nalazi glavni mikrofon, za razgovore. Specifikacije telefona ipak kažu da je zvuk stereo – nismo sigurni kako, ali verovaćemo im… Sa gornje strane zatičemo samo 3.5mm ulaz i IR blaster.


huawei_mate_9_7_s.jpg

Jedini detalj koji nas nije oduševio su – gabariti telefona. Ne razumite nas pogrešno: za telefon ekrana od skoro 6 inča (5.96, da budemo precizni), Mate 9 je vrlo kompaktan. Štaviše, postoje modeli ekrana 5.5 koji su duži od njega, neki čak i iste širine, i to čak i od renomiranih proizvođača: najjednostavniji primer da potkrepi ove tvrdnje je iPhone 7 Plus, ekrana 5.5, koji je duži od Huawei-evog tableta, a uži tek za oko milimetar. Pa ipak, nije lako koristiti uređaj od bezmalo 157 milimetara dužine i 79 milimetara širine, mada svega 7.9mm debljine dosta pomažu na ovom polju. Upotreba jednom rukom verovatno će ostati san svih koji nisu košarkaši, i to oni bliski poziciji centra, mada se mora napomenuti da je u korisničkom interfejsu pružena mogućnost korisniku da na više mesta olakša upotrebu fableta jednom rukom, u situacijama kada bi to bilo baš teško.


huawei_mate_9_9_s.jpg

Dodali bismo još kratko, pre prelaska na naredne sekcije teksta: iako mu se ni u jednoj ulozi ne bi moglo naći mnogo zamerki, Mate 9 nam pre svega deluje kao uređaj dobrim delom usmeren ka poslovnim korisnicima – ako ništa, a onda zbog svoje spoljašnjosti. Konvencionalan, ali nepogrešiv dizajn, hirurški precizna izrada od najboljih materijala, osećaj neuništivosti i posvećenost detaljima na svakom koraku, pa i vezano za samo pakovanje – sve su to detalji koji potvrđuju pomenutu tezu. Međutim, gledali ga mi kroz prizmu poslovnog čoveka ili ne, Mate 9 je svakako nastavak Huawei-eve ofanzive po pitanju fenomenalne izrade i kvaliteta uređaja, i novi korak ka postizanju savršenstva na tom polju.

 Dual SIM.
Pa bas da je 700e uz Prica na 24 meseca razumna cena… nije
Ali to je bolje nego u oglasima, LOL!


Article source: http://www.benchmark.rs/artikal/test_huawei_mate_9_video-4263