1. Acer Aspire 5 A5152. Hardver3. Testovi4. Utisci5. Zaključak


Test: Acer Aspire 5 A515 (Video)

Moramo reći da pomalo sa nostalgijom gledamo na vreme kada smo dobijali klasične, mejnstrim laptopove na test. Poplava hibrida, rastući značaj gejming računara i sveopšta preplavljenost tržišta ultrabukovima su uslovili da poslednjih godina daleko više pažnje posvećujemo tim kategorijama. Ipak, iz kompanije Acer stiže uređaj koji bi zbog mnogo aspekata mogao biti interesantan našoj populaciji. Reč je o laptopu iz Aspire 5 serije.

Acer Aspire 5 A515

Filip Majkić

U kompaniji Acer ne posustaju u sferi mejnstrim laptopova. To je dobra stvar, budući da je upravo u ovoj kategoriji i dalje najveći deo tržišta. Veliki proizvođači, stiče se utisak, ovoj kategoriji ne posvećuju previše pažnje, pokušavajući da više profita izvuku u segmentima koji su, makar u teoriji, atraktivni i odzvanjaju bolje u ušima kupaca. Vrhunski gejming računari, ultratanki modeli što manjih dimenzija, brojni 2-u-1 modeli koji zaista nudi povišen stepen upotrebljivosti u odnosu na klasične laptopove – sve pobrojano je uticalo na percepciju “običnog laptopa” i njegovu poželjnost na tržištu.

Ipak, pametni igrači će upravo tu priliku iskoristiti da tržištu ponude nekakvu alternativu i dodatni kvalitet, koji bi im pomogli da se izdvoje i ostvare prednost u segmentu gde je kupaca u suštini najviše. Nažalost, svi znamo da se u Srbiji prodaju uglavnom najjeftiniji laptopovi, ali u svetu je prosečna cena prodatog primerka daleko veća. Stavke koje odlikuju novu Aspire 5 seriju zaista bi mogle da ubede mnoštvo kupaca da se okrenu kompaniji Acer. Zbog čega? Saznaćete uskoro.


Uređaj na testu

Kutija je veoma obična i standardna. Niti je odlikuju neki vizuelni detalji, niti je atraktivna u bilo kom smislu. Reč je o običnoj braon kutiji na kojoj gotovo ništa nije istaknuto. Pogađate, ni oprema nije naročito bogata – zapravo, unutra zatičemo samo strujni ispravljač.

foto_acer_aspire5_515_7_s.jpg

Prva stavka koju vredi istaći jeste izrada laptopa, koja je drugačija od onoga što se u principu sreće na tržištu. Naime, laptop je izrađen od plastike kada je eksterijer u pitanju, sa izuzetkom gornje površine unutrašnjeg dela, odnosno naslona za dlanove, koji su izrađeni od metala. Istina, nismo bili sasvim sigurni u ovo, pa smo morali da konsultujemo zvaničan sajt, kao i rivjuove inostranih kolega kako bismo se u potpunosti uverili.


Gornji deo, odnosno poklopac, ima brojne bore i šare. Radi se o vertikalnim šarama koji se prostiru čitavom širinom laptopa. Nažalost, prisutna je i određena doza ugibanja, ali sasvim u rangu očekivanog za laptop kome je poklopac izrađen od plastike. Sa druge strane, moramo reći da pod prstima ovaj laptop deluje neočekivano dobro i lepo. Zaista nam je prijala ova tekstura dok smo uređaj koristili. Kada god bismo dohvatili poklopac, dočekala bi nas reljefna konstrukcija i ukoliko bi nam neko tražio da se opredelimo između običnog metala i ovako reljefno obrađene plastike, nismo sigurni za šta bismo se opredelili.


Poklopcem dominira logotip kompanije Acer, dok zadnji depo poklopca sa ugraviranom oznakom Aspire daje dodatnu notu elegancije. Donja strana je urađena od tvrde i grublje plastike, ali je odlično što je pristup komponentama jasan i lak, tako da će svako moći da interveniše na disku ili memoriji, bude li hteo da menja ili dodaje. Ukupno gledamo, eksterijer laptopa možemo oceniti pozitivno.

Još bolje je stanje u unutrašnjosti. Već smo spomenuli da su nasloni za dlanove urađeni od metala, a upravo na tom delu korisnik dolazi u fizički kontakt sa računarom. Dodatnu notu elegancije računaru daju metalni rubovi – oni se nalaze na ivicama unutrašnjeg prostora, baš kao i oko tačpeda. Zbilja deluju odlično i utisak je da bi skrenuli pažnju na sebe bez obzira od kog bi materijala bila izrađena.


Ukupno gledano, veoma smo zadovoljni kako je Acer osmislio svoj mejnstrim računar, tim pre što će njegova cena biti relativno povoljna i kretati se u rasponu od nekih 600 do 700 evra. Međutim, to nije sve; neke udarne adute ovog laptopa tek trebamo da spomenemo.

 

 Acer 
Article source: https://www.benchmark.rs/artikal/test_acer_aspire_5_a515_video-4458