Teslin niz rekordnih isporuka se polako smanjuje

0
42

Očekuje se da će Tesla okončati svoj skoro dvogodišnji niz rekordnih isporuka za period od tri mesesa. Problemi sa korona virusom dosta utiču na Teslinu proizvodnju i lanac snabdevanja.

PCPress.rs Image

Usporen rast proizvodnje u novim fabrikama

Dok se izvršni direktor Tesle, Elon Musk bavio akvizicijom Twitter-a, Tesla se borila sa problemima u proizvodnji u Kini i sporim rastom proizvodnje u novim fabrikama u Teksasu i Berlinu.

Analitičari očekuju da će Tesla isporučiti oko 295.078 vozila za drugi kvartal. Međutim, drugi smanjuju ove procene i očekuju isporuku oko 250.000 vozila zbog zatvaranja u Kini. Ove cifre su dosta manje u odnosu na rekordne isporuke od 310.048 u prethodnom tromesečju. Smanjenje isporuka bi predstavljalo prvi Teslin pad isporuka u odnosu na isti kvartal 2020.godine.

Tesla ima rekordne isporuke svakog tromesečja od trećeg kvartala 2020. godine. Kompanija je bolja od većine proizvođača automobila iako se suočavala se sa pandemijom i prekidima u lancu snabdevanja.

Kina predstavlja ključnu tačku u Teslinom brzom povećanju proizvodnje vozila. Teslina Gigafabrika primorava svoje radnike do krajnjih granica kako bi ispunili proizvodne ciljeve usred tekućeg zatvaranja zbog pandemije. Musk je dosta puta hvalio radnike u Kini..

Međutim, zatvaranje u Kini zbog korona virusa izazvalo je dublje poremećaje u proizvodnji nego što je Musk predvideo. Teslina fabrika u Šangaju proizvela je otprilike polovinu od ukupno isporučenih automobila za celu kompaniju prošle godine.

Musk je u aprilu rekao da će ukupna proizvodnja Teslinih vozila u drugom kvartalu biti „otprilike u rangu“ sa prvim kvartalom, podstaknuta rastom u Kini. Međutim, nedavno je rekao da je Tesla imala „veoma težak kvartal“, navodeći izazove u proizvodnji i lancu snabdevanja u Kini.

Problemi u lancu sabdevanja još nisu završeni

Takođe, Musk je rekao da su Tesline nove fabrike u Teksasu i Berlinu gube milijarde dolara jer se bore da brzo povećaju proizvodnju. On je dodao da problemi u lancu snabdevanja nisu gotovi i da još uvek predstavljaju veliki problem.

„Ključno pitanje je veličina pada proizvodnje u Kini i da li je fabrika u Fremontu u Kaliforniji uspela da podrži obim“, rekao je analitičar Garrett Nelson. On očekuje da će se obim proizvodnje oporaviti u drugoj polovini godine, nakon što Tesla pojača proizvodnju u fabrici u Šangaju ublažavanjem mera zbog korona virusa.

Gene Munster, izvršni partner u kompaniji Loup Ventures, rekao je da će treći kvartal biti težak za Teslu i druge tehnološke kompanije, navodeći rizik od recesije.

Tesla otpušta stotine zaposlenih u SAD, nakon što je Musk rekao da ima “super loš predosećaj” o ekonomiji i da je potrebno otpustiti 10 odsto radnika u Tesli. Ipak, Musk je rekao da je potražnja za Teslinim vozilima i dalje velika.

Akcije Tesle pale su za 37 odsto od početka aprila, usled reakcija na Musk-ovu kupovinu Twitter-a i delimično zbog zatvaranja u Kini. Musk, koji je dobro poznat korisnik Twitter-a, ove nedelje je prešao granicu od 100 miliona pratilaca a nije tvitovao više od nedelju dana.

Analitičar Jeffrey Osborne rekao je u izveštaju da su „investitori sve umorniji od Musk-ovih zezanja“ na Twiter-u na račun politike i drugih tema. „Mnogi sa kojima razgovaramo pitaju se da li smo dostigli „vrhunac Elon-a“, rekao je Jeffrey.

Izvor: Reuters

The post Teslin niz rekordnih isporuka se polako smanjuje first appeared on PC Press.Original Article