Tesla na udaru kritika u Nemačkoj

0
34
tesla-na-udaru-kritika-u-nemackoj

Mikroprinc


PCPress.rs Image

Tesla se našla na udaru nemačkog sindikata IG Metall i političara zbog optužbi radnika o nerazumnom radnom vremenu i strahova od slobode govora u fabrici u Brandenburgu. Takođe, razmatra se pokretanje istrage o proizvođač automobila.

PCPress.rs Image

Tesla mora da poboljša uslove rada i obezbedi više slobodnog vremena

Nemački sindikat IG Metall, koji ima kancelariju u blizini fabrike navodi da je u redovnom kontaktu sa radnicima. Sindikat navodi da je sve veći broj radnika prijavio duže radno vreme sa malo slobodnog vremena.

Takođe, radnici su bili sve više uplašeni da otvoreno razgovaraju o svojim uslovima rada zbog sporazuma o neotkrivanju podataka koje im je rečeno da potpišu zajedno sa svojim ugovorima o radu, navodi IG Metall.

Na Teslinoj veb stranici za karijere je objavljena nova pozicija „službenik bezbednosno-obaveštajne delatnosti“. Zapravo, njegov posao će se zasnivati na saradnju sa pravnim odeljenjima i odeljenjima za ljudske resurse. On će obavljati „prikupljanje informacija na terenu kako unutar tako i izvan Teslinih zidova kako bi zaštitio kompaniju od pretnje“. Sve to je još više uznemirilo radnike.

„Radnici koji su se zaposlili u Teslu, krenuli su da rade sa velikim entuzijazmom. Međutim, vremenom primećujemo da ovaj entuzijazam nestaje“, rekla je Irene Schulz iz IG Metall u saopštenju. „Tesla ne čini dovoljno da poboljša uslove rada i ostavlja premalo slobodnog vremena za porodicu i odmor”.

U Kini, Tesla je takođe zatražila od nekih zaposlenih da potpišu ugovore o neotkrivanju podataka. Prema izveštajima, nekoliko ljudi na koji su pronađeni na LinkedIn-u rade kao „službenici bezbednosnih obaveštajnih službi“  i rade za Teslu u Ostinu, San Francisku i Šangaju.

Nemački poslovni list Handelsblatt objavio je da su određeni lokalni političari izrazili zabrinutost zbog ovih navoda, pozivajući na istragu i Teslu i lokalnu vladu.

Izvor: Reuters

SBB


Tagovi: ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.