Sa Tesla brendom smo vrlo dobro upoznati zahvaljujući prethodnim iskustvima. Kompanija Comtrade koja stoji iza ovog brenda je do sada izbacila na tržište veliki broj pametnih telefona, televizora pa i tablet uređaja od kojih je započela cela priča sa ovim brendom. Trenutno najskoriji model koji se pojavio u paleti Tesla proizvoda jeste TESLA L8 sa kojim smo se nedavnom pozabavili na testiranju.

Tablet nam je isporučen u veoma prijatnom i intrigantnom pakovanju koje je napravljeno od čvrstog kartona koji se inače često koristi u ovakvim slučajevima. Pakovanje odlikuje bela pozadina koja stvara blaži utisak elegancije. Tome treba dodati da su slika uređaja, logo brenda i oznaka modela raspoređeni veoma pažljivo stoga je estetski deo kutije veoma prijatan. Takođe sa zadnje strane su ispisane neke od detaljnijih specifikacija ovog tableta. Unutar kutije se pored tableta koji se prvo izvlači, nalazi klasičan paket opreme. Tu spadaju papirologija, USB konektor prosečne dužine, adapter za punjenje dok slušalica nije nažalost bilo. Ipak ovo nas nije preterano iznenadilo jer je to veoma čest slučaj kod kutija tablet uređaja, slušalice se veoma često izostavljaju.

Tesla L8

Izgled tableta ne odudara od nekog klasičnog dizajna tablet uređaja. Dakle tu su velike dimenzije zbog naravno, velikog ekrana, zatim uglovi su blago zaobljeni kao i bočne strane dok je za izradu iskorišćena kombinacija metala i plastike. Uređaj je dostupan u dve varijante: crna i sivo-bela s tim što smo se mi ovaj put odlučili za sivo-belu varijantu koja je dosta elegantnija, a pritom nam je prijalo i malo promene po pitanju boje. Dakle za izradu je iskorišćena plastika koja se nalazi na bočnim delovima, a sa zadnje strane se nalaze dve plastične trake u gornjem i donjem delu. Između njih se nalazi metalni poklopac koji u ruci ostavlja veoma jak osećaj kvaliteta čemu je najviše zaslužna hladnoća koju metal stvara. Sama zadnja strana ne obiluje detaljima s tim što je logo brenda svakako na njoj istaknut.  Sem toga tu je kamera sa kvadratnim okvirom i LED blicem dok se u dnu nalazi mala diskretna mreža za zvučnik mada ona deluje sićušno upravo zbog velikih dimenzija samog tableta. U slučaju smartfona verujemo da bi sama mreža bila nešto više istaknuta.

Tesla L8

Tesla L8

Raspored detalja na bočnim stranama nije ništa naročito. Sa desne strane se nalaze dva tastera za uključivanje uređaja i za podešavanje jačine zvuka. Sa druge strane nema ničeg dok se sa gornje strane nalaze USB konektor i konektor za slušalice koje smo pak morali zasbno da nabavimo kako bismo testirali svaki deo uređaja. Zanimljiva stvar jeste da uređaj podržava MicroSD proširenje no ono nije vidljivo na bočnim stranama u vidu fioke. Umesto toga plastični umetak kod kamere sa zadnje strane se skida, a ispod njega se nalazi jasno obeležen slot za karticu. Iako ovo nije nešto preterano inovativno, ove sitne promene su nas prijatno iznenadile. Što se tiče prednje strane, ona može kroz par reči da se opiše: ekran uokviren velikom okvirom od plastike sa jednom tačkicom iznad ekrana koju predstavlja kamera. Dakle prednja strana je minimalistička, a tastera nema jer su oni u sklopu interfejsa.

Tesla L8

Tesla L8

Telefon koristi veliki IPS LCD ekran od 8 inča na šta je inače bačen najveći akcenat od strane kompanije. Nije čest slučaj da se koristi ISP matrica kod ovakvih uređaja, ali to svakako ne govorimo u negativnom smislu. Na ekranu od 8 inča smeštena je rezolucija od 800×1280 piksela što dostiže gustinu od 188 piksela po kvadratnom inču. Ekran nije toliko loš koliko se očekuje, postiže solidno osvetljenje mada svakako rezultati po tom pitanju nisu najbolji koje smo imali prilike da vidimo. Kako god zadovoljni smo ekranom jer smo u prošlosti imali prilike da vidimo i slabije verzije ekrana stoga nije bilo razloga za nezadovoljstvom. Hardver uređaja je dosta skroman, mada opet reč je o budžetskom uređaju. Stoga MediaTek čipset koristi četvorojezgrani procesor koji radi na 1.3GHz, tu je 1GB RAM memorije što je baš malo kao i 16GB interne memorije za neki početak mada smo kasnije relativno brzo iskoritili memorijsku karticu.

Tesla L8

Tesla L8

Hardver je zbog svoje skromnosti dosta nezahvalan za zahtevnije zadatke. U svakom slučaju tablet je do neke granice radio lepo, ali se dosta oseća nedostatak RAM memorije. Po današnjim „standardima“ neophodno je bar 2GB, ali šta je tu je. Što se tiče baterije, ugrađena je neuklonjiva baterija od 4000mAh koja je na testiranju uglavnom trajala po jedan ceo dan, ali samo pod nekim prosečnim okolnostima jer ipak ekran od 8 inča zahteva puno energije. Ipak oko baterije smo imali problem sa indikatorom koji je umeo često da se zaglavi kod nekih procenata, ali smo vremenom navikli. Po pitanju softvera uređaj je na neki način „svež“ ali opet koristi Android 6.0 Marshmallow verziju. Nema puno toga o samom softveru da se kaže, preterano liči na stock verziju, a pritom je instaliran veoma mali broj aplikacija tako da nam je na raspolaganju bilo dosta više interne memorije. Ipak to nas nije sprečilo da iskoristimo MicroSD karticu.

Tesla L8

Tesla L8

Kamere u ovom slučaju svakako da nisu jača strana tableta, no poznato je da tablet uređaji baš ne prioretizuju ugradnju jakih kamera. Stoga je sa zadnje strane ugrađena kamera od 5 megapiksela i prednja od 2 megapiksela. Kamere nisu baš preterano korisne, možda se povremeno po jakom dnevnom svetlu napravi neka kvalitetna fotografija dok u noćnim uslovima čak ni blic nije nešto preterano značio. No svakako kamere ponekad posluže, dok prednja završava dobar posao za video razgovore.

 

Zaključak:

Još jedan dobar posao kompanije sa Tesla brendom. Uređaj je uglavnom ostavio dobar utisak, mada do izražaja često dolaze nedostaci kao što su 1GB RAM memorije i pomalo hladan ekran što je i očekivano. Hardver je radio pristojno u granicama normale, dok je softver još uvek svež. Cena uređaja je oko 13.000RSD stoga nemamo žalbi na odnos kvalitet-cena.

 

Specifikacije:

Zvanični sajt proizvođača: http://tesla.info

Article source: https://www.itnetwork.rs/tesla-l8/