Terra 360 je najbrži punjač za električna vozila na svijetu

0
153

Švicarska tvrtka ABB tvrdi da je njezin Terra 360, najbrži punjač za električna vozila na svijetu. Tvrtka koje je dobavljač EV punjača kompanijama Ionity i Electrify America, razvila je punjač od 360 kW, koji bi teoretski mogao napuniti bateriju električnog auta od nule do maksimuma za 15 minuta, a dodatna mu je prednost mogućnost istovremenog punjenja 4 vozila odjednom čime se štedi mjesto na postajama za punjenje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Trenutno postoji jako malo električnih vozila koja mogu koristiti tu snagu punjenja, jer primjerice Hyundai Ioniq podržava brzo DC punjenje do 350 kW, Porsche Taycan 270 kW, a novi Lucid Air 300 kW. Teslini modeli 3 i Y EVs mogu puniti do 250 kW.

Upitno je jesu li ovakve razine punjenje dobre za električna vozila, jer Porsche recimo ima postavku za očuvanje baterije koja može spuštati snagu na 200 kW od maksimalnih 270 kW, čime doslovce priznaju da brže razine punjenja degradiraju bateriju.

ABB-ovi novi punjači imat će mogućnost da vam za 3 minute punjenja povećaju autonomiju za 100 km vožnje, a trebali bi stići u Europu prije kraja ove godine.

Original Article