Telemach gradi najbržu 10 Giga optičku mrežu u Europi

0
218

Na medijskoj konferenciji s koje se novinarima obratio novi predsjednik uprave Telemacha Hrvatske i Slovenije Adrian Ježina, kompanija je pojasnila da već danas postoji 12 tisuća kućanstava u Zagrebu koja mogu dobiti internetske brzine od 10 Giga. Do kraja sljedeće godine planirana je dostupnost na području cijelog Grada Zagreba, a ukupno 170.000 kućanstava u Hrvatskoj trebalo bi dobiti brzu Telemach optiku.

"Ovo je trenutačno najmodernija ovakva tehnologija u svijetu koja se do sada primjenjivala samo u Južnoj Koreji i Singapuru.

Bitna razlika u odnosu na druge je da nećemo nuditi brzinu 'do xy' kako se to često oglašava, nego ta brzina može biti samo veća", izjavio je Adrian Ježina te nadodao kako se ubrzano radi i na 5G infrastrukturi kod koje postoje bazne stanice u Osijeku i Zagrebu s brzinama od 1,8 Gbps.

Trenutačno su radovi gotovi u Novom Zagrebu i korisnici će uskoro moći imati potpuno novo korisničko iskustvo.

„Za manje od godinu dana 5G signal će biti dostupan u cijeloj Hrvatskoj. Do početka adventa 5G mrežom ćemo pokriti prvo cijeli Zagreb, nakon čega slijede i drugi veći gradovi. Već tijekom jeseni stanovnici Novoga Zagreba moći će se pohvaliti najbržim internetskim brzinama u Hrvatskoj jer će cijeli taj dio grada istodobno biti pokriven 5G mobilnom i 10 Giga optičkom mrežom“, istaknuo je Adrian Ježina.

Rast poslovanja prati i znatan porast broja zaposlenika od čak 59 posto u posljednjih godinu i pol dana.

Također, Telemach je u hrvatsku doveo OTT platformu EON koja spaja iskustva linearne televizije sa 160 programa s modernom Smart TV platformom (Android TV) s podrškom za streaming servise poput Netflixa.

Original Article