Telegram preuzet preko milijardu puta

0
192


Aplikacija Telegram za slanje instant poruka dosegla je milijardu preuzimanja širom sveta, a većina njihovih novih korisnika okrenula se upravo toj aplikaciji kao alternativi WhatsApp-u.
Telegram je dosegnuo ogromnu popularnost zbog alata unutar same aplikacije i korisničkog iskustva koje nudi – pa se aplikacija može koristiti i privatno i za posao, kao sredstvo za upravljanje timovima zaposlenih, na primer.
Ipak, jedan od glavnih fokusa Telegram-a jeste osiguravanje bezbednog načina na koji se ljudi mogu dopisivati i zvati putem audio ili video poziva. Upravo je ta činjenica Telegram učinila velikom konkurencijom Facebook-ovom WhatsApp-u.
Da je Telegram dosegnuo preko milijardu preuzimanja, otkriveno je pretragom imena te aplikacije na platformi SensorTower, koja služi za prikazivanje podataka o rastu bilo koje aplikacije, čije se ime upiše u njihovu pretragu.
Ono što je bitno istaknuti jest i da Telegram nije deo takozvanih Big Tech giganata i njihov jedini fokus su društvene komunikacije. Za mnoge korisnike Telegram je postao prvi izbor u ozbiljnoj konkurenciji u koju spadaju Viber, Signal, Line, Kakao Talk i druge slične aplikacije.
Ove godine posebno je očita dominacija Telegram-a, jer se sve više korisnika koji cene sopstvenu privatnost, odlučuje na aplikacije koje naglasak stavljaju upravo na to.
Telegram i WhatsApp su uvek bili povezani unutar same industrije, a posebno kad je reč o podacima i privatnosti. Puno puta se spominjalo kako je WhatsApp zapravo inferiornija aplikacija u odnosu na Telegram, uprkos tome što ima takozvanu end-to-end šifrovanu zaštitu unutar svojih normalnih servisa.
WhatsApp se ocenjuje kao relativno nesigurna aplikacija jer Facebook koristi podatke korisnika te aplikacije u oglašavačke svrhe.
Popularnost Telegram-a posebno je narasla krajem prošle i početkom ove godine, kad je WhatsApp menjao svoje uslove korišćenja i od taga su zapravo samo kontinuirano rasli.
Telegram se oduvek hvalio svojim funkcijama bezbednosti i privatnosti. Ali, zapravo je njihov tajni razgovor (secret chat opcija) jedini koji ima end-to-end šifriranu zaštitu. S druge strane to ne znači da je regularno korišćenje te aplikacije nesigurno za korisnike.
Svi servisi te aplikacije skladišteni su u oblaku i ne dele podatke niti sa jednom drugom aplikacijom ili kompanijom.
IT vestiOriginal Article