Telegram postao najpopularnija platforma u Rusiji

0
35


Telegram je u Rusiji prestigao WhatsApp i postao najpopularnija platforma za instant komunikaciju, objavila je u ponedeljak ruska telekomunikaciona kompanija Megafon.
Vlasnik WhatsApp-a Meta Platforms na sudu je u Rusiji pod optužbom da je "ekstremistička organizacija", pa vlasti aktivno promovišu aplikaciju Telegram nakon što su zabranile inostrane platforme poput Facebook-a, Instagram-a i Twitter-a.
Ruska vojna operacija u Ukrajini dodatno je pogoršala postojeće sporove između inostranih tehnoloških kompanija i Moskve.
Megafon, jedan od četiri najvećih ruskih teleoperatera, objavio je analizu mobilnog internet prometa koji pokazuje da je udeo Telegrama narastao na 63 posto u prve dve nedelje marta sa 48 posto koliko iznosio u istom razdoblju u februaru.
WhatsApp-ov udeo je pao sa 48 na 32 posto, saopštio je Megafon.
Prosečni korisnik Telegram.a konzumirao je 101 megabajt podataka dnevno u poređenju sa 26 na WhatsApp-u.
Telegram je osnovao Rus Pavel Durov i ta aplikacija je već dugo popularna platforma za informisanje Rusa. Gotovo svi veći mediji, vladine agencije i javne ličnosti imaju svoje kanale na toj mreži.
Njegova popularnost „narasla je nakon restrikcija pristupa drugim aplikacijama za komunikaciju i društvenim mrežama“, objavio je Megafon, dodavši kako se rast broja korisnika beleži od 24. februara, dana kad je Rusija započela svoju invaziju u Ukrajini.
IT vestiOriginal Article