Telefon i slušalice – test sluha novorođenčadi

0
21

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu razvili su jeftin test sluha za novorođenčad. Tradicionalno, oprema za takvo testiranje je prilično skupa. Kako novorođenčad ne može da nas obavesti da li nešto čuju, test se zasniva na stvaranju buke u ušnom kanalu, a zatim na slušanju vibracija koje stvaraju specijalizovane ćelije za kosu.

PCPress.rs Image

Istraživači UV-a koristili su jeftine slušalice koje su povezane sa malim mikrofonom koji može da sluša vibracije ćelija kose. Aplikacija za pametni telefon zatim analizira zvukove i može da pruži smernice za posetu specijalistu ako se pojave abnormalni rezultati.

Izvođenje testa sluha kod novorođenčadi je važno kako biste bili sigurni da će dobiti podršku koja im je potrebna ako se ispostavi da imaju problem sa sluhom. Međutim, na mnogim mestima u svetu ljudi nemaju pristup opremi za testiranje koja je potrebna za ove procedure.

Tradicionalni način testiranja sluha novorođenčeta je stvaranje zvukova u uhu sa dva različita tona. Ovo uzrokuje da ćelije dlake u uhu vibriraju, stvarajući treći ton. Oprema sluša ovaj treći ton da bi protumačila rezultate testa. Međutim, tradicionalna oprema koja se koristi za izvođenje ove procedure je veoma skupa, delom zato što njeni zvučnici moraju biti u stanju da reprodukuju dva različita tona bez ikakvih smetnji.

Ovi istraživači su se okrenuli jeftinim slušalicama kao alternativi i omogućavaju svakoj slušalici da svira drugačiji ton. Slušalice su takođe pričvršćene za mali mikrofon koji može da sluša povratni ton iz ćelija za kosu, a aplikacija za pametni telefon koristi algoritme za analizu rezultata i smanjenje efekata pozadinske buke i smetnji.

„Kao što možete da zamislite, ovi zvuci koji izlaze iz uha su veoma tihi i ponekad ih je teško čuti zbog buke u okruženju ili ako pacijent pomera glavu“, rekao je Justin Chan, istraživač uključen u istraživanje. projekat. „Na telefonu smo dizajnirali algoritme koji nam pomažu da detektujemo signal čak i sa svom tom pozadinskom bukom. Ovi algoritmi mogu da rade u realnom vremenu na bilo kom pametnom telefonu i ne zahtevaju najnovije modele pametnih telefona.

Izvor: medgadget

The post Telefon i slušalice – test sluha novorođenčadi first appeared on PC Press.Original Article