Tajvanski proizvođač čipova UMC postavlja strogu kontrolu troškova zbog slabe potražnje

0
32
tajvanski-proizvodjac-cipova-umc-postavlja-strogu-kontrolu-troskova-zbog-slabe-potraznje

Tajvanski proizvođač čipova United Microelectronics Corp saopštio je sprovodi strogu kontrolu troškova zbog slabe potražnje. To je još jedan pokazatelj velikih problema sa kojima se suočava tehnološka industrija.

PCPress.rs Image

UMC ima tržišnu vrednost od 18,7 milijardi dolara

UMC, čiji su klijenti američka kompanija Qualcomm i nemački Infineon, imao je koristi od globalne nestašice poluprovodnika. Narudzbine proizvođača čipova bile sve veće u poslednje dve godine.

Međutim, potražnja je opala poslednjih meseci. Rastuća inflacija, rastuće kamatne stope i sumorni izgledi u svetskoj ekonomiji naveli potrošače i preduzeća da pooštre potrošnju.

„Obzirom na slabe globalne ekonomske izglede za 2023.godinu, očekujemo da će se trenutno izazovno okruženje održati tokom prvog kvartala jer su zalihe kupaca i dalje veće od uobičajenih. Međutim, vidljivost porudžbina je i dalje niska“, rekao je kopredsednik Jason Wang.

„Da bi upravljala ovim periodom slabosti, kompanija sprovodi stroge mere kontrole troškova. Takođe, kompanija odlaže određene kapitalne izdatke gde je to moguće.

Kapitalna potrošnja kompanije u 2022.godini iznosila je 2,7 milijardi dolara. To je manje od prethodno planiranih 3 milijarde dolara. Potrošnja za 2023.godinu postavljena na 3 milijarde dolara, rekao je šef finansija Chitung Liu. On je dodao da će novi kapaciteti biti uključeni u trećem kvartalu u gradu Tajnanu na jugu Tajvana.

Očekuje se da će automobilska industrija, koja je bila teško pogođena globalnim nedostatkom čipova, biti “ključni katalizator rasta” ove godine, obzirom na prelazak na EV, dodao je Wang.

Kompanija je prijavila rast prihoda u četvrtom kvartalu od 14,8 odsto. Jedan od rivala kompanije, TSMC, najveći ugovorni proizvođač čipova na svetu, prošle nedelje je prijavio porast profita u četvrtom kvartalu od 78 odsto. Međutim, TSMC je naglasio da će prihodi u prvom kvartalu pasti za čak 5 odsto i da će smanjiti godišnje investicije .

Izvor: Reuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.