Svinjska srca presađena u dva ljudska tijela

0
89

Kirurzi medicinskog centra NYU Langone uspješno su transplantirali svinjska srca u dva nedavno preminula čovjeka. Srca su bila genetički modificirana kako bi ih ljudska tijela bolje prihvatila. Oba ljudska tijela su bila donirana od strane nedavno preminulih pacijenata koji su se nalazili na aparatima za održavanje života, kako bi se učinkovitost transplantiranih srca mogla bolje pratiti.

Najnovija transplantacija je još jedan projekt ksenotransplantacije, odnosno presađivanja organa s jedne vrste na drugu. Prva živa osoba koja je dobila svinjsko srce početkom ove godine je umrla, a znanstvenici misle da je to bilo uslijed reakcije na lijekove protiv odbacivanja organa, dok istovremeno kažu da srce također sadrži i DNK koji se može dovesti u vezu sa svinjskim virusom.

Nakon tog incidenta medicinska zajednica je preporučila znatno detaljnija istraživanja i bolje sigurnosne protokole prije nego se organi sa životinja ponovno počnu presađivati ljudima.

S druge strane, američka agencija za hranu i lijekove FDA, koja predstavlja regulatorno tijelo koje dopušta stavljanje novih lijekova i medicinskih zahvata u uporabu, razmatra o dozvoli provođenja kliničkih ispitivanja transplantacija svinjskih srca u ljude.

Oba ljudska subjekta kojima su presađena svinjska srca, bila su praćena tri dana prije nego su skinuti s aparata za održavanje života. Usprkos uspješnom eksperimentu, kirurzi i znanstvenici pozivaju na veliki oprez i dodatne testove.

Original Article