Švajcarci će vožnju javnim prevozom plaćati nakon putovanja

Švajcarska će uvesti novu tehnologiju koja omogućava korisnicima javnog prevoza da putovanje plate nakon njegovog završetka.

Prema CH-directu, nacionalnoj transportnoj službi, Švajcarska od 2018. godine testira sistem automatskog plaćanja karata, uslugu koja proces plaćanja javnog transporta okreće naopako.

Tako putnici više neće morati da kupuju papirne karte da bi se ukrcali u autobuse, vozove, tramvaje ili metro širom zemlje. Umesto toga, mogu da registruju svoje putovanje preko aplikacije za smartfon, naznačujući početak puta i kraj. Sistem onda izračunava cenu na kraju puta i, na kraju dana, objavljuje naplaćenu cenu.

Iako CH-direct kaže da je taj sistem prvi te vrste u svetu, to je prilično sličan koncept beskontaktnom plaćanju javnog transporta koji je ponuđen kao opcija u gradovima poput Londona ili Njujorka, piše “Lonely planet”.

Skoro 90.000 ljudi počelo je da koristi tu uslugu i očekuje sa da bude u opštoj upotrebi do 2020. godine. CH-direct tvrdi da se putnicima sviđa ideja “spontanog putovanja”, uskakanja u autobus bez potrebe da se otkucaju karte ili pretražuje novčanik u potrazi za sitninom ili platnom karticom dok u saobraćajnom špicu žure da stignu na posao na vreme.

A i dalje imaju mogućnost da tako rade ako ne žele da instaliraju aplikaciju.

Izvor: B92
Foto: PIxabay

Original Article