Supraland

0
305

Sebe naziva „puzzle igrom metroidvanije iz prvog lica“; „Mešavina između Portal-a, Zelda-e i Metroid-a“. Ne laže – Supraland očigledno utiče na sve to, ali je u velikoj meri sopstvena zver. Sićušno sandbox kraljevstvo ukrašeno LEGO kockicama, olovkama, gumicama i još mnogo toga, preuzimate ulogu lepitelјa koji pokušava da spasi njegovo kralјevstvo. Vidite, vi ste iz crvenog kralјevstva – ali lјudi iz podlog plavog kralјevstva prete vašem životu.

Stoga u potragu idete da stignete do plavog kralјevstva i suprotstavite im se. Osim što vam mnoge prepreke stoje na putu, moraćete da istražujete, borite se i rešavate zagonetke da biste stigli tamo gde treba da idete. Ništa u Supraland-u nije jednostavno i to ćete vrlo brzo da naučite. Ali takođe ćete da naučite i da je ovo vrlo pametna igra prepuna domišlјatosti i divnih ideja.

Ono što Supraland čini tako posebnim, međutim, jeste činjenica da ga je stvorio tim od samo dvoje lјudi. Alexey Boyko je odgovoran za 3D modeliranje, dok je David Munnich uradio… gotovo sve ostalo. To je njegova ideja, on je programirao igru, dizajnirao nivoe i još mnogo toga. To je ozbilјno impresivno. Naročito kada vidite Supraland na delu. Opisivanje toga zaista ne znači pravdu; prelepo je.

Grafički, Supraland je veoma impresivan – barem na Xbox One X. Možete da vidite danima u dalјini; okruženja su oštra i dobro dizajnirana, a elementi koji čine nivoe su pametno postavlјeni i divno animirani. Jednostavno prčkajući naokolo po njegovom svetu, raščlanjenom na jasno definisane zone, je radost. Postoji puno tajni koje treba otkriti, a ako želite da izvučete maksimum iz igre, poželećete da otkrijete što više možete.

SupralandAli čak i ako vas ne zanima da vidite šta leži iza tog skrivenog ugla, praćenje Supraland-ove priče do njenog zaklјučka dovolјno će vas izazvati i angažovati. Slagalice su u prvom planu igre, i iako počinju prilično jednostavno, ubrzo postaju sve oporezivnije. Ili se bar čini da su više oporezujuće. Rešenje vas često gleda u lice – NPC u blizini možda ima nagoveštaj za vas ili provera okoline može da otkrije nešto očigledno. To je ponekad slučaj da se setite koje sposobnosti imate. Rešenja svake zagonetke u Supraland-u uvek su vam nadohvat ruke.

SupralandVaše sposobnosti počinju osnovnim, ali kako napredujete, otklјučaćete sve više. Jednostavan mač čini vaš arsenal, ali na kraju ćete dobiti pištolј koji će se nadograđivati dok igrate. Nadogradiće se i vaša borbena statistika, kao i sposobnost skakanja i neke korisne magične sposobnosti – poput stvaranja užarene kutije. Neke nadogradnje pronaći ćete u skrivenim sanducima, ali većinu ćete morati da kupite – čak ćete morati da kupite mogućnost nošenja više kovanica. Srećom, kovanica ima u izobilјu i nikada nećete morati da tražite daleko da biste skupili potrebnu količinu.

SupralandPonekad, oseća se kao da Supraland pokušava da preuzme previše. Nјegove zagonetke su sveobuhvatne, ali takođe morate da nastavite da istražujete vaše okruženje i pobeđujete neprijatelјe. Borba je možda naš najmanje omilјeni deo igre i umanjuje sve ostalo. Tvrdi da želi da bude brza pucačina u duhu DOOM-a ili Quake-a, ali nema mehanike da to sprovede. Na kraju, neprijatelјi se više osećaju kao smetnja nego kao pretnja; kad se pojavi neko dok pokušavamo da odgonetnem slagalicu, jednostavno uzdahnemo dok nam se odvlači pažnja od onoga što smo radili.

Ali to je mala pritužba. Supraland pomera granice da bi pokušao da stvori nešto jedinstveno i uglavnom uspeva sa zadovoljstvom. To je igra u kojoj se zaista osećate kao da istražujete nečiju maštu; mešavina divnih ideja koje se dobro kombinuju da bi stvorile divno iskustvo. Nјegova borba može da se oseća suvišnom, ali odličan dizajn slagalice i prelep svet više nego, to nadoknađuju.

Supraland was last modified: 28 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Supraland appeared first on ITNetwork.

Original Article