Sumire

0
330

Sumire je blistava avantura vizuelnog romana programera GameTomo koja uspeva da pruži nezaboravno i upečatlјivo iskustvo uprkos kratkom vremenu izvođenja i laganom pristupu. U tradiciji naslova vizuelnih romana, Sumire se gotovo u potpunosti zasniva na dijalogu, a glavnina igranja dolazi u obliku narativnih odluka, zagonetki i mini igara. Ti dodaci su sasvim dovolјni da podrže igru koja najsjajnije zasija prilikom ispitivanja tamnijih elemenata adolescencije.

Sumire je postavljena u japanskom gradu i prati priču o njegovom naslovnom karakteru Sumire-u, koja je usred nekih preobražajnih iskustava u njenom sopstvenom životu i njenoj porodici. Nakon gubitka bake i iznenadnog odsustva oca, majka Sumira-e postepeno postaje sve manje prisutna u emocijama, ostavlјajući mladu devojku da se sama suoči sa njenim demonima – sve dok iznenadno otkriće magičnog cveća koji govori ne pokrene narativ na njegovu glavu i započinje ciklus jednodnevne avanture naslova.

SumireSumire-ova vizuelna romanska priča sadrži brojne različite izbore koji mogu dramatično da utiču na napredovanje njenih likova, i uprkos kratkom vremenu prikazivanja, kroz njegove divergentne univerzuma pruža dovolјno rasta da je svaki vredan istraživanja. Element igranja ovih izbora manifestuje se u karmi, koja može da se pobolјša ili pogorša na osnovu odluka koje donosi Sumire. Lošija karma utiče na njen status među prijatelјima, nasilnicima i poznanicima koje će sresti tokom priče, dok pozitivna karma približava Sumire idealnom ishodu.

GamePlayIgrači će takođe dobiti mini igre koje će pomoći da razbiju težinu Sumire-ove iznenađujuće teške priče, nudeći segmente karata i društvenih igara kako bi diverzifikovali iskustvo. Na kraju, ipak, Sumire uglavnom govori o načinu na koji se njegova priča razvija, a činjenica da ga je moguće ponoviti i predstavlјa brojne cilјeve koje Sumire treba da postigne u toku jednodnevne avanture daje joj snagu koju inače ne bi mogla da ima.

Sumire je takođe podržan njegovom estetikom; jednostavno rečeno, igru je rado gledati na Nintendo Switch-u, a kombinacija pastelnih svetla i ćudlјivih tamnih boja pomažu u prenošenju emocija svake scene. Kontrole ne uzimaju mnogo u obzir u igranju, ali svejedno dobro funkcionišu na Switch-u, dok igra radi na stabilnim frekvencijama i nema istaknutih grešaka ili grešaka koje bi umanjile iskustvo.

SumireNa stranu pozitivno, Sumire definitivno nije za svakoga. Ono što je najvažnije, čak i sa njegovim zagonetkama, mini igrama i narativom vođenim izborom, igra je u najvećoj meri inspirisana žanrom vizuelnog romana, što znači da će oni koji traže igre sa malo više akcije ili dinamičnog kretanja morati da pronađu to negde drugde. Sumire -ova ponovlјivost takođe je testirana nemogućnošću preskakanja dijaloga u drugom igranju (i narednom trećem). Iako je igra duga samo nekoliko sati, i dalјe može da bude dosadno ponavlјati je, naročito u trenucima na koje karma ili izbor igrača ne utiču.

Sumire uspešno prelazi granicu između šarmantne priče o prevazilaženju životnih prepreka i mračne introspekcije u zabrinjavajuće aspekte adolescentne psihe, mada je to, osim malih pitanja, impresivno postignuće. Nјegovom uticaju pomaže jednako privlačan soundtrack za video igru, koji se kreće od istaknutijih slušnih trenutaka i suptilnih nekoliko nota kako bi neverbalno ispravili osećanja lika. Ti dodiri rade, kao i veći deo igre, da stvore celinu koja je veća od zbira njegovih delova.

Sumire je vrsta igre u koju će biti uvučen svako ko voli pričanje priča i vizuelno zapanjujuće okruženje. Ne otkriva nijednu inspiraciju – a na nekim mestima, poput zagonetki i ponovlјivosti, primetno je manje impresivna od nekih vršnjaka – ali iskustvo u celini premašuje ove pojedinačne kvalitete. GameTomo ispunjava obećanja o njegovoj premisi, i Sumire je laka preporuka za one koji uživaju u vizuelnim romanima ili nezaboravnim narativima.

Sumire was last modified: 21 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Sumire appeared first on ITNetwork.

Original Article