Sud EU: YouTube nije kriv ako korisnici krše autorska prava

0
168


Evropski sud je rekao da YouTube u vlasništvu Google-a i druge platforme nisu odgovorni za kršenje autorskih prava za sadržaj koja korisnici prenesu na svoje platforme pod određenim uslovima.
Ovaj slučaj je poslednji razvoj događaja u dugogodišnjoj borbi između evropske kreativne industrije i mrežnih platformi, dok prvi od drugih traže kompenzaciju ili delovanje za neovlašćeno korišćenje sadržaja kada se prenosi na platforme.
YouTube se našao na optuženičkoj klupi nakon što je Frank Peterson, muzički producent, tužio YouTube i Google u Nemačkoj zbog toga što su korisnici mreže 2008. godine preneli nekoliko fonograma na koja on polaže autorska prava.
U drugom slučaju, producentska kuća Elsevier u Nemačkoj tužila je Cyando, servis koji pruža usluge čuvanja podataka, nakon što su njegovi korisnici preneli nekoliko Elsevierovih dela na svoju platformu Uploaded 2013. godine bez odobrenja Elseviera.
Nemački sud naknadno je zatražio savet od Evropskog suda, koji je u utorak doneo presudu u oba slučaja.
– Trenutno je slučaj da operateri internet platformi u načelu sami ne komuniciraju s javnošću o sadržaju koji je zaštićen autorskim pravima, a koji su ilegalno objavili korisnici tih platformi – rekao je Evropski sud.
– Međutim, ti operateri stvaraju takvu komunikaciju u kršenju autorskih prava kad, ne samo tako što čine te platforme dostupnima, nego i omogućuju da javnost ima pristup takvom sadržaju – rekli su suci.
Radi se o slučajevima C-682/18 YouTube i C-683/18 Cyando.

IT vestiOriginal Article

(Visited 1 times, 1 visits today)