Studija o nerazumljivosti pravnih ugovora osvojila Ig Nobela

0
43

Ig Nobel je satirična nagrada koja se dodjeljuje već 30 godina znanstvenim radovima komične prirode i sumnjive svrhovitosti, kao svojevrsna suprotnost Nobelovim nagradama i neka vrsta prezentacije smiješne strane znanosti.

Među 10 ovogodišnjih dobitnika nagrada u isto toliko kategorija nalazi se i ekipa kognitivnih znanstvenika koji su osvojili Ig Nobela za književnost. Oni su nagradu zaradili za svoju znanstvenu studiju koja istražuje klasični problem nerazumljivosti pravnih ugovora.

U studiji pod nazivom "Loše pisanje i nespecijalizirani koncepti uzrokuju poteškoće u obradi pravnog jezika", Eric Martínez, Francis Mollica i Edward Gibson primijenili su različite analitičke tehnike kako bi došli do zaključka da nije nužno vaša krivnja ako ne možete razumjeti mnoge pravne dokumente jer se ispostavilo da loše pisanje mnoge pravne dokumente čini nepotrebno složenima.

Drugim riječima, mnogi sastavljači pravnih dokumenata i ugovora mogu se nazvati nepismenima, jer ih je upravo loša pismenost onemogućila da ugovore pišu tako da ih svatko može razumjeti, čak i ako nije nužno pravne struke.

Vjerojatno se svatko od nas susreo s takvim ugovorima, mada nam se čini da teška razumljivost češće dolazi od toga što su namjerno tako napisani kako bismo na njih stavili svoj potpis bez razmišljanja, a poslije plakali kada jednog dana (obično prekasno) shvatimo što smo potpisali.

Čitavu studiju objavljenu u časopisu National Library of Medicine možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article