Stranice koje šire lažne vesti više neće moći da se oglašavaju na Facebook-u
Facebook se protiv širenja lažnih vesti na svojoj društvenoj mreži bori algoritmima koji ih prepoznaju, ulaganjima u veliki broj zaposlenih i saradnika koji proveravaju istinitost vesti, te blokiranjem plaćenih oglasa koji bi imali za cilj „boostovati“ objave sumnjivog sadržaja. Od sada će, pak, još proaktivnije krenuti u borbu protiv onih koji koriste ovu platformu za širenje neistinitih vesti kojima je jedini cilj zavarati čitaoce.

U ponedeljak je na službenom Facebook-ovom blogu objavljeno kako će sistem prepoznavati stranice (Pages) koje često dele objave označene kao lažne. Proveru vesti vrše servisi poput Snopes-a i drugih relevantnih novinskih kuća, a kada neka Facebook stranica podeli previše osporenih sadržaja trajno će joj biti onemogućena kupovina oglasa na Facebook-u.

Time bi se trebala barem donekle zaustaviti epidemija širenja lažnih vesti, kao i rast broja čitalaca koji bi mogli na ovaj način biti zavedeni da poveruju u razne internet prevare (hoax) ili političke vesti kojima je cilj manipulacija biračima. Stranice koje na ovaj način budu izbačene iz programa oglašavanja moći će se u njega vratiti nakon što prestanu da dele lažne sadržaje, poručuju iz najveće svetske društvene mreže.

Article source: http://www.itvesti.info/2017/08/stranice-koje-sire-lazne-vesti-vise.html