Što rade Helga i Zohar u Orion kapsuli za Mjesec

0
52

Ukoliko predstojeće lansiranje protekne u redu, prema Mjesecu će ovih dana krenuti Helga, Zohar i Commander Moonikin Campo. Za Moonikina znamo da će poslužiti kao "crashtest dummy", jer će na sebi imati brojne senzore koji će detektirati utjecaj sila tijekom uzlijetanja, leta i slijetanja, razine zračenja i druge stvari vezane uz ljudsku fiziologiju, no dosad nije bilo potpuno jasno za što će poslužiti Helga i Zohar, lutke koje se sastoje samo od glave s torzom, a u Orion kapsulu ih je postavila Njemačka svemirska (aeronautička) agencija DLR.

Ove lutke su očito inspirirane lutkama koje se koristi u obuci medicinskog osoblja i napravljene su da imitiraju ljudske kosti, mekano tkivo i interne organe odraslih žena, a razvijene su u suradnji s Izraelskom svemirskom agencijom.

Na njima se nalaze senzori koji će mjeriti izloženost zračenju koje prolazi kroz tijelo, a Zohar će na sebi nositi zaštitnu antiradijacijsku jaknu koja je dizajnirana za zaštitu astronauta u budućim Artemis misijama.

Obzirom da će Artemis misije po prvi puta u povijesti na daleki put prema Mjesecu povesti žene, ideja je da se istraži kako ženska tijela odgovaraju na ekstremne uvjete koji vladaju u dubokom svemiru, jer od 100 žena koje su do sada bile u svemiru, niti jedna se nije otisnula toliko daleko od našeg matičnog planeta.

Znanstveno gledano, jako je teško razlučiti razlike o utjecajima dubokog svemira između žena i muškaraca, jer mnoge stvari ovise više o individualnim značajkama koje nemaju veze sa spolom, no astronautkinje su primjerice bile manje podložne nekim problemima od njihovih muških kolega. Ustanovljeno je naime da žene u svemiru imaju manje problema s vidom, jer su njihovi optički živci manje skloni oticanju u odnosu na muškarce.

S druge strane, žene su prema studiji iz 2014. godine, iskusile veću "ortostatsku intoleranciju", odnosno nemogućnost stajanja bez nesvjestice dulje vrijeme nakon povratka na Zemlju.

Pored toga, znanstvenici vjeruju da zračenje donosi više rizika kod žena, posebice zbog mogućeg utjecaja na njihove reproduktivne organe, pa će stoga ženske lutke u Artemis 1 misiji možda omogućiti nove spoznaje i o tome.

Helga i Zohar će na sebi nositi čak 10.000 pasivnih senzora i 34 aktivna detektora zračenja koji će prikupljati podatke o tome koji dijelovi tijela imaju najveći kontakt s elektromagnetskim valovima tijekom svemirskih letova. Neki organi mogu biti zaštićeni slojevima mekog tkiva preko njih, dok drugi možda nisu, a to će pomoći inženjerima da izgrade ciljanije sustave za zaštitu najrizičnijih dijelova tijela od štetnog zračenja.

Original Article