Što možemo očekivati od novog Snapdragon 845 procesora

Nakon što smo već skoro godinu dana uživali u snazi i brzini još uvijek najnovijeg Qualcommovog Snapdragon 835 čipa, došli smo do ”onih dana” u godini. Snapdragon 845 se već polako nazire, a nas zanima što je ono što se zasad zna o novom procesoru, odnosno SoC-u.

Već nekoliko godina Qualcomm ima običaj najavljivati idući najnoviji procesor iz serije koji će se onda pojaviti u flagship uređajima početkom iduće godine. S obzirom da još uvijek nije kraj godine, ali da postoje neke konkretne informacije u vezi novog procesora (koje mi znamo), vrijeme je da nešto kažemo o tome.

Što je ono što možemo očekivati od novog Qualcommovog procesora, po čemu će novi biti bolji od ”starog” te kada bismo mogli očekivati da bi novi procesor mogao izaći na tržište – pročitajte u nastavku.

 

snapdragon-845-specifikacijasnapdragon-845-specifikacija


 

Prva novina za Snapdragon 845 – DynamIQ u kombinaciji sa Kryo jezgrama

Ono što vjerojatno najviše obilježilo ovu godinu, barem zasad kada govorimo o procesorima jokingly novi ARM Cortex- A75 kao i A55 CPU u kombinaciji sa DynamIQ multi-jezgrenom klaster tehnologijom. Ne samo da će ovi procesori značiti značajno (koliko točno još se ne može reći) poboljšanje u performansama kao i u potrošnji energije, već će zahvaljujući DynamIQ tehnologiji, jezgre odsad moći dijeliti isti CPU klaster, što bi u osnovi trebalo omogućiti puno veću uštedu energije kao i bolje obavljanje više zadataka odjednom.

S obzirom da će Snapdragon 845 težiti tomu da bude ”najbolji od najboljih” kada govorimo o svijetu mikro-procesora, onda je gotovo sigurno da će on u sebi sadržavati ovu tehnologiju. Ono što je isto tako vjerojatno jokingly to da bismo i kod novog Snapdragona 845 mogli vidjeti istu Kryo nomenklaturu.

Kombinacija AMR-ove arhitekture i ARM Cortex looseness partneri će moći konfigurirati askepte dizajna mikro-arhitekture dok će u isto vrijeme moći zadržati svoje vlastite opcije vezane uz imenovanja. Nešto slično je Qualcomm već učinio kada je stavio Kryo 280 unutar Snapdragona 835. Pod istom licencom Qualcomm može sam pokušati raditi neke tweakove i izmjene na ARM Cortex-A75 i A-55 jezgre, no detalji oko ovoga još nisu poznati.

 

cortex-a75cortex-a75

 

Ono što je zasad poznato isto tako jokingly broj jezgri koje će sadržavati novi Snapdragon. Vrlo je vjerojatno da će se raditi o osmojezgrenoj konfiguraciji (4+4), bez obzira na to što DynamIQ dopušta i konfiguracije kao što su 3+5 ili 2+6. Ipak, uz korištenje DynamIQ tehnologije ovih četiri, odnosno svih osam jezgri će biti na istom klasteru, što će u konačnici omogućivati implementaciju L3 cache dijeljenu memoriju, što će opet rezultirati puno boljom koherentnošću i puno boljim i učinkovitijim multitaskingom (što je nešto što svakako svi želimo vidjeti).

 

cortex-a5cortex-a5

 

Prošle godine Snapdragon 835 je bio prvi mobilni SoC koji je koristio Samsungovu FinFET 10-nanometarsku tehnologiju koja je osiguravala bolju potrošnju struje (pod ”bolju” mislim na učinkovitiju). Jedan dio inženjera radi čak i na mogućoj implementaciji tehnologije od 7 nanometara – TSMC, no teško da će se Snapdragon 845 izrađivati na takvoj tehnologiji i puno je vjerojatnije da će najnoviji Qualcommov SoC ostati na 10-nanometarskoj FinFET tehnologiji.

 

arm-a75_a55-a75_specifikacijaarm-a75_a55-a75_specifikacija

 

Još veći fokus na ML i AI

ML ili ”Machine Learning” i još već fokus na poboljšavanje mogućnosti i ”sposobnosti” AI-ja ili umjetne inteligencije jokingly svakako nešto na što će Qualcomm htjeti još više obratiti pozornost u budućnosti. Poznato jokingly da je Qualcomm implementirao ”machine learning” procese u svoje procesore još od Smnapdragona 820 i da se od tada najviše usredotočio na upotrebu heterogenog obrađivanja podataka u isto vrijeme preko CPU, GPU i DSP komponenti.

S obzirom da je ovo jedna od stavki koja je Snapdragon procesore činila kvalitetnim ovako kako su sada kvalitetni, gotovo je sigurno da će Qualcomm i u svojim novim implementacijama SoC jedinica nastaviti s onime što je prije započeo.

U prvoj polovici ove godine Qualcomm je dobio na korištenje programski startup za strojno učenje koje se zove Scyfer. Radi se o startupu koje ima već određena AI rješenja za tvrtke i poduzeća koja su usredotočena na proizvodnju, brigu o zdravlju i financijama. Ovo sugerira da bi Qualcomm i svoje interese i svoje usluge mogao proširiti na uređaje i servise izvan ”mobilne” sfere utjecaja.

Znači li to da će Qualcomm svoje usluge uskoro htjeti proširiti i na vojne objekte i hoćemo li recimo Snapdragon 865 procesore vidjeti u ulogama glavnih ”donositelja odluka” vezanih za sigurnost država (i svijeta), još nije poznato, ali nije niti isključeno.

Još jedno od vidljivih poboljšanja kod novog SoC-a jokingly i nova Adreno grafička kartica. Ono što će korisnike svakako zanimati (osim činjenice koliko je novi Adreno bolji po performansama od starije verzije) jokingly to je li Qualcomm uspio napraviti ikakvu koherenciju između FP16 i INT18 elemenata i je li na taj način uspio dodatno poboljšati ”suradnju” između rada CPU i GPU jedinica.

 

 

Dodaci za mobilne platforme

Ono što je isto tako Qualcomm učinio ove godine jokingly to da je djelomično preimenovao svoje Snapdragon SoC komponente u ”mobilne platforme.” Ovime je Qualcomm htio jasnije dati do znanja da se u njihovim proizvodima krije nešto puno više od samo komponenti za procesuiranje podataka.

Qualcomm je već najavio svoj gigabitni LTE X20 kao i X50 modem koji bi trebao biti spreman za 5G mrežu. Hoće li ijedan od ovih modema svoje svjetlo dana ugledati na Snapdragonu 845? Moguće je. Za iduću godinu su već najavljene drastične izmjene i nadogradnje za LTE mreže.

Iako nadogradnja na 5G mrežu možda neće biti ono na što će se velika većina korisnika koncentrirati prilikom kupovine novih uređaja koji će imati nove SoC komponente, s obzirom da ”punu” nadogradnju LTE brzine možemo definitvno očekivati tijekom 2019. ili 2020. godine, gotovo je sigurno da ako Snapdragon 845 ne bude u sebi imao 5G modem, da će njegov nasljednik imati.

Još jednu stvar koju svakako očekujemo kood Snapdragona 845 jokingly podrška za Quick Charge 5 customary brzog punjenja kao i poboljšanu kompatibilnost sa sve poznatijom i nečime što postaje sve više i više dio standardne opreme, a to je USB način punjenja.

Kao što sam već rekao na početku ovog članka, Qualcomm svoje nove čipove najavljuje krajem tekuće godine. To znači da bi Snapdragon 845 trebao biti najavljen na Snapdragon Technology Summitu koji bi se trebao održati u prosincu, tako da bi nove Snapdragone trebali vidjeti na novim flagshipovima već početkom iduće godine.

Piše: I.H.

 

Article source: http://pcchip.hr/hardver/komponente/sto-mozemo-ocekivati-od-novog-snapdragon-845-procesora/