Što je novo donijelo ažuriranje Windowsa 10 na verziju 1803

Microsoft je još u travnju ‘izbacio’ svoje polugodišnje ažuriranje Windowsa 10. Nakon što smo ga malo isprobali, evo pregleda nekih poboljšanja.

Postoje, naravno, niz novih i korisnih značajki koje dolaze s ažuriranjem sustava Windows 10. na verziju  1803 prošlog mjeseca. Koje su najzanimljivije? Pogledajmo zajedno..

 

Timeline ili Vremenska crta

Task View se sada snalazi u vremenskim razdobljima i prati realno vrijeme. Prije ovog ažuriranja, kada biste kliknuli na Task View gumb desno od Cortane (ili pritisnuli Windows key+Tab), prikazale bi vam se minijature aktivnih aplikacija i prozora. A sada, kad otvorite Task View, on ima Timeline ispod vašeg trenutnog prozora koji pokazuje minijature datoteka i stranica kojima ste u posljednjih 30 dana pristupili.

Možete kliknuti na svaku od njih da biste je otvorili. Brzo ćete naučiti da je ovo najjednostavniji način pristupa datotekama s kojima ste radili ili stranicama u Edgeu koje ste posjećivali. Nažalost, Chrome i drugi programi zasad nisu podržani. Ako pak ne želite da se vaše posljednje aktivnosti pokazuju na vremenskoj crti, idite na Settings Privacy Activity story i isključite opciju Show activities from accounts.

 

Olakšano dijeljenje

Apple ima AirDrop, a Microsoft unhappy ima Nearby sharing. Pomoću njega možete dijeliti datoteke i poveznice s obližnjim računalima. Caka je u book što će i oni morati imati Windows 10 s travanjskim ažuriranjem, kao i uključen Bluetooth i Nearby sharing.

Nearby pity možete uključiti u Action Center-u. Ako to učinite, vidjet ćete novo područje u meniju za dijeljenje u File Exploreru, Edgeu, Photos i drugim Microsoftovim aplikacijama. Da biste podesili koliko toga i s kim želite dijeliti, idite na Settings System Shared practice i odaberite Everyone nearby, za dijeljenje s bilo kime ili My inclination only, za dijeljenje samo s vašim uređajima.

 

Blokiranje obavijesti

Molim-ne-smetaj način rada koji se nekad zvao Quiet hours (Sati tišine) unhappy ima još čudnije ime – Focus support (pomaganje kod fokusiranja?). S novim ažuriranjem dobit ćete tri mogućnosti, odnosno načina rada – isključivanje, prioritetni rad (Priority only) i samo alarmi (Alarms only).

Prioritetni rad će onemogućiti obavijesti, osim onih aplikacija i ljudi koje ste dodali na svoju listu prioriteta. Alarms usually će isključiti sve obavijesti osim alarma. Korisnik može postaviti i neka automatska pravila koja isključuje Focus support tijekom određenih sati, kad nešto igrate ili držite prezentaciju. Postaviti ga možete odlaskom na Settings System Focus assist.

 

Povrat zaboravljene lozinke

Ako ste prije ovog ažuriranja zaboravili lozinku tijekom logiranja u računalo kao lokalni administrator, bez da ste imali Microsoftov račun, sretno vam bilo. Microsoft je nudio pomoć oko zaboravljene lozinke samo za Microsoftove račune.

S novim ažuriranjem omogućava vam se postavljanje tri sigurnosna pitanja za lokalni račun, na koja možete odgovoriti ako se ne možete sjetiti lozinke. Otiđite na Settings Accounts Sign-in options i kliknite na Update your confidence questions da postavite svoja sigurnosna pitanja.

 

Odaberite svoj GPU

Travanjsko ažuriranje olakšava laptopima koji imaju i integriranu grafiku i grafičku karticu, da odaberu koje će aplikacije koristiti integriranu grafiku, da biste štedjeli na energiji, a koje će koristiti grafičku karticu, da biste uživali u boljim performansama.

Windows 10 sam po sebi to automatski dosta dobro radi, u smislu da neće koristiti integriranu grafiku dok radite u Photoshopu ili igrate 3D pucačinu. Ali na ovaj način imate nešto više kontrole. Ovo se prije moglo učiniti u upravljačkim pločama AMD-a i Nvidie, a sada je pojednostavljeno.

Odete na Settings System Display i kliknete na Graphic settings. Ondje odaberete za koju ćete aplikaciju koristiti integriranu grafiku, a za koju grafičku karticu.

 

Slanje podataka Microsoftu

Microsoft je sada transparentniji što se tiče vrste podataka koje mu šaljete. Odete na Settings Privacy Diagnostics feedback i možete odabrati hoćete li s njima dijeliti sve (Full) ili samo osnovno (Basic). Ispod toga možete naći Delete gumb kojim možete obrisati sve dijagnostičke podatke koje je Microsoft prikupio na vašem računalu.

A ako uključite Diagnostic information spectator i kliknete na istoimeni gumb, otvorit ćete Microsoft Store kako biste instalirati aplikaciju tog imena. Ako je pokrenete, prikazat će vam što je Microsoft sve prikupio o vama. Iako prezentacija nije osobito pregledna, svi podaci su tu.

 

Gašenje zvuka u Edge-u

Microsoftov preglednik Edge konačno se ugledao na Chrome i Firefox i dopustio vam da ugasite zvuk u tabovima. Samo kliknite na ikonu zvučnika da biste ugasili zvuk koja dolazi iz te kartice. Da biste je ponovo uključili, ponovo kliknite na zvučnik. Čak je i jednostavnije nego u Chromeu. Zašto im je za nešto tako jednostavno trebalo toliko dugo?

Piše: N.P.

Article source: http://pcchip.hr/softver/must-have/sto-je-novo-donijelo-azuriranje-windowsa-10-na-verziju-1803/