SteelSeries RIVAL 600 se pojavio na tržištu kao indication koji treba da pruži još bolje performanse u odnosu na njegovog prethodnika oznake G502. Sa kompanijom SteelSeries smo imali susreta i ranije, ukratko, reč je o veoma jakom proizvođaču gejmerskih periferija koji se trudi da ponudi inovativnija rešenja gejmerima. Na nedavnom testu smo imali upravo pomenuti indication miša, odnosno SteelSeries RIVAL 600.

Uređaj je isporučen u kompaktnoj kutiji koja je napravljena od čvrstog tankog kartona. Kutija ima šarenoliku pozadinu koja je ispunjena detaljima što je tipičan način farbanja kutije kod proizvođača miševa. Minimalistički dizajn ostaje zastupljen samo u smartfon industriji. Sa prednje strane kutije je kao i u najvećem broju slučajeva istaknuta slika uređaja, ispisan je trademark kompanije, zatim tu je oznaka uređaja, ali naravno i neke od najvažnijih karakteristika uređaja. Ostale strane su ispunjene na manje više isti način s tim što se više detalja vezanih za uređaj nalazi sa zadnje strane. Sva oprema uključujući i miš su bili smešteni unutar sekundarne crne kutije. Prvo smo iz nje izvukli miš koji je prethodno bio smešten u čvrstom plastičnom postolju što mu je pružilo odličnu zaštitu od oštećenja. Pored miša se zatim dobija mala kutijica sa osam malih tegova od po 4 grama kao i USB kabl koji se kasnije priključuje iako je u početku delovalo da je reč o bežičnom modelu. Unutar kutije se nalazi i kratko uputstvo za upotrebu.

SteelSeries RIVAL 600

Prva stvar koju smo primetili kod uređaja jeste njegov izgled odnosno to nam je naglašavalo da se kompanija dosta potrudila oko estetskog dela uređaja. Prvo su nam za oko zapale dve RGB linije koje se sa gornje strane lagano spuštaju ka dole, dok se na naslonu za dlan nalazi osvetljeni trademark kompanije. Miš je napravljen od plastike koja pruža čvrstinu i gume koja poboljšava osećaj u ruci tj. čini uređaj udobnijim što je vrlo bitna karakteristika za nešto intenzivnije korišćenje uređaja. Naslon za dlan sa zadnje strane je blago zaobljen i veoma lepo stoji u ruci, a glavni tasteri sa prednje strane su dizajnirani poput masculine kadice, vrlo su udobni i rade odlično. Takođe treba skrenuti pažnju na to da ovo nije bežični miš, već kabl nije integrisan nego postoji mogućnost skidanja kabla. Kabl nažalost nije obložen izolacijom koja sprečava lomljenje već klasičnom gumenom izolacijom, ali ovo nije toliko neophodno.

SteelSeries RIVAL 600

SteelSeries RIVAL 600

Jedan blagi novitet kod ovog uređaja (mada se ovo ne odnosi generalno na tržište jer postoje modeli sa ovim rešenjem) je mogućnost manipulacije težinom tj. ugrađivanje tegova od po 4 grama. Kao što smo pomenuli prilikom raspakivanja smo dobili 8 tegova ukupne težine 32 grama što nam otvara prostor za povećanje težine miša za pomenutu masu. Naravno nije neophodno korišćenje svih tegova odjednom već spram želja i potreba korisnika. S ciljem ugrađivanja tegova kompanija je napravila delimično modularni dizajn tako da se leva i desna strana uređaja uklanjanju, a ispod njih su smešteni slotovi za tegove. Ipak ubacivanje je jako nezgodno pogotovo kod korisnika sa velikim ili malo debljim šakama jer su tegovi veoma sitni. Sa druge strane mogućnost uklanjanja bočnih strana ne utiče na čvrstinu uređaja i generalno na celokupan utisak u toku korišćenja. Takođe mogućnost uklanjanja bočnih strana nije uticalo na to da se sa leve strane ugrade još dva dodatna programabilna tastera bez kojih bi gejmerski miš bio gotovo nezamisliv. Ipak sa druge strane, desni deo je prazan i namenjen je malom prstu tako da je generalno po konstrukciji uređaj namenjen desnorukim korisnicima.

SteelSeries RIVAL 600

SteelSeries RIVAL 600

Izuzev glavnih tastera sa gornje strane, između njih se nalazi corkscrew točkić sa neravnom površinom kao rešenje protiv klizanja prilikom upotrebe. Scroll točkić je sa leve i desne strane takođe ispraćen RGB pozadinskim LED osvetljenjem. Iznad njega se nalazi dodatni mehanički taster čiju smo funkciju već unapred mogli da naslutimo, a reč je o DPI tasteru koji omogućava promenu DPI vrednosti prilikom upotrebe. Treba pomenuti da se sa donje strane uređaja izuzev glajdera od plastike nalaze i dva senzora s tim što je jedan zadužen za određivanje stretch miša od površine dok je drugi onaj glavni senzor za kretanje po ekranu. Miš se vrlo brzo prilagođava površini na kojoj se nalazi upravo zbog sekundarnog senzora koji je ugrađen što nismo imali prilike često da viđamo. Što se programiranja i podešavanja osvetljenja tiče, sve se vrši putem softvera SteelSeries Engine 3. Softver predstavlja veoma jednostavan i lepo uređen interfejs koji omogućava podešavanje osvetljenja miša, tu su zatim opcije koje služe za regulisanje DPI vrednosti kao i profila za gejming. Ipak postoje i određena ograničenja u vidu makro podešavanja jer svaki profil dozvoljava maksimalno dva nivoa DPI vrednosti mada tokom gejminga i nije potrebno više od dva stepena.

SteelSeries RIVAL 600

SteelSeries RIVAL 600

Kako na uređaju ima osam zona osvetljenja softver samo jednu bira kao glavnu što je pomalo nezgodno, ali opet softver omogućava podešavanje i kreiranje unikatnih kombinacija boja, naravno sve zavisno od želja korisnika. Rival 600 se odlično snašao u video igrama prilikom testiranja koje uključuje više različitih žanrova. Nije bilo unapred naglašeno kom gejmerskom stilu je miš namenjen odnosno žanru, ali tokom testiranja miš se dobro snašao sa većinom žanrova. Uz to treba dodati da dobro podešavanje miša igra podjednako važnu ulogu kako bi se korisnici lakše kretali kroz određenu igru. Ipak celokupni utisak je da se uređaj najbolje snašao u RTS i FPS igrama.

 

Zaključak:

SteelSeries Rival 600 predstavlja jedan veoma atraktivan i uz to veoma funkcionalan uređaj koji se snalazi odlično u gotovo svim igrama. Pozadinsko osvetljenje u kombinaciji sa udobnim dizajnom samo doprinose celokupnom utisku, a tu su kvalitetni senzori koji se povezuju sa gejmerskim softverom za kompletan užitak. Cena uređaja se kreće oko 90€.

 

Specifikacije:

Zvanični sajt proizvođača: https://steelseries.com

Video pregled:

Article source: https://www.itnetwork.rs/steelseries-rival-600/