Starship je sveti gral za SpaceX

0
89

Izvršni direktor SpaceX-a, Elon Musk rekao je da „sveti gral” za pretvaranje ljudskog života u multiplanetarni leži u našoj sposobnosti da napravimo raketni sistem za potpuno višekratnu upotrebu koji može da nosi ogromnu količinu opreme, zaliha i ljudi duboko u svemir.

PCPress.rs Image

Zato je SpaceX stvorio Starship

Vozilo se sastoji od dve komponente od nerđajućeg čelika, sa prvim stepenom Super Heavy pojačivača na dnu i svemirskom letelicom Starship na vrhu. Moći će da nosi više od 100 metričkih tona tereta i posade za jedno lansiranje.

Kolektivno nazvane Starship dve komponente se uzdižu skoro 400 stopa u vazduh, skoro 100 stopa više od Kipa slobode. Skidanje te težine sa zemlje nije lak zadatak i zahteva 33 SpaceX-ova Raptor motora. Letelica nosi dodatnih sedam motora.

Projekat bi mogao biti privlačan za investitore. Prema izveštajima McKinsey & Co, privatno finansiranje kompanija koje se bave svemirom premašilo je 10 milijardi dolara u 2021.godini i predstavlja desetostruko povećanje u protekloj deceniji.

Tradicionalno, većina tog finansiranja je koncentrisana na aktivnosti bliže Zemlji, kao što je izgradnja satelitskih komunikacija, ali stvari se polako i menjaju.

„U poslednje vreme povećan je fokus na lunarnom“, rekla je u intervjuu Brooke Stokes pridruženi partner u kompaniji McKinsey. „Dakle, mesec i dalje. Zamislite Mesec, Mars i dublje istraživanje planeta. Lunarne i van nje investicije su iznosile oko milijardu dolara od privatnih investitora 2021. godine, što je najveća suma koju smo do sada videli.

Neki stručnjaci su procenili da bi, ako SpaceX uspe sa Starship-om i zajedno sa svojim globalnim satelitskim internet poduhvatom Starlink-om, vrednost kompanije mogla da naglo poraste na trilione dolara.

Izvor: CNBC

The post Starship je sveti gral za SpaceX first appeared on PC Press.Original Article