Starmancer

0
204

Premisa Starmancer-a je jednostavna koliko i neverovatna: vi ste AI zadužen za svemirsku stanicu koja je imala malu nesreću tokom warp skoka. Sada ste zaglavlјeni na nepoznatoj teritoriji, pokušavajući da shvatite šta se dogodilo sa ostatkom flote. U tu svrhu morate da klonirate koloniste čije ste templejte sačuvali, proširite stanicu, istražujete nove tehnologije i prikuplјate resurse sa drugih nebeskih objekata. Samo pripazite na zombi kugu, vanzemalјska čudovišta i potencijal vaših kolonista da se pobune protiv vas.

Da, sve te stvari mogu da se dogode tokom vašeg igranja. Do đavola, prva dva su nas jako pogodila dok smo igrali, i prilično smo sigurni da je jedini razlog zašto naši kolonisti nisu ustali protiv nas nakon što smo ih sve slučajno pobili je zbog toga što su svi imali pamćenje kao zlatna ribica. Srećom, u ovoj igri smrt nije kraj. Na kraju krajeva, više kloniranih kolonista samo je brz dodir do inkubatorskih mahuna u Starmancer-u.

Kao prvo: ova igra je sjajna. Glatka animacija, prelepe pozadine piksela i nezemalјski soundtrack kombinuju se kako bi stvorili očaravajuću i jezivu viziju budućnosti. Pozadina čak i pauzira skrolovanje kada pauzirate igru. Zaista se osećate kao da ste u svemiru, gledate zvezde, asteroide i razbijene olupine planeta koje kruže oko vas.

I priča je sjajna. Lepo je imati univerzalno objašnjenje ko je i šta je igrač u upravlјačkoj igri. Vi niste samo misteriozna božja ruka koja seže odozgo – vi ste veštačka inteligencija koja daje smernice grupi lјudskih klonova koje ste sami stvorili. I vaše kreacije mogu da budu prilično marlјive. Broj stvari koje smo mogli da uradimo u jednom danu davao nam je pravi osećaj postignuća.

StarmancerTo znači da svakako morate da budete oprezni pri igranju. Ne treba mnogo da jedan kolonista izgubi i počne da ubija sve ostale, a gde ćete onda biti vi? U jednoj pustoj stanici, okruženoj leševima, primorani da je očiste i počnete sve ispočetka, eto gde. Predlažemo da morbidnog kolonistu držite u pripravnosti jer neće biti traumatizovani od čišćenja masakra i verujte nam, traumatizovanje vaših kolonista je loš plan. Ako su previše lјuti, uplašeni ili u potrebi, neće učiniti ono što im kažete.

Bilo je potrebno malo pokušaja i grešaka da se shvati mehanika, ali svako ko voli ovaj žanr ne bi trebalo da ima previše problema. Lako je zeznuti stvari dok smišlјate kako da radite stvari poput postavlјanja određenih predmeta ili izgradnje novih soba, što dovodi do određene sveprisutne napetosti. Srećom, kolonisti mogu da poprave neke vaše greške… ali samo neke od njih. Zanimlјivo za menadžersku igru, proširenje naše stanice nikada nije bio prioritet, jer je uvek postojala hitnija potreba na koju se treba fokusirati. Ili je neko od naših kolonista krenuo u ubistvo. Jedan od ova dva.

Čini se da u početku ne uklјučuje mnogo mikromenadžmenta, ali to se ubrzo menja. Iako je ova igra definitivno lakša od drugih, sličnih naslova, ipak morate da budete sigurni da znate šta vaši kolonisti nameravaju u bilo kom trenutku. U suprotnom, dočekaće vas neprijatno iznenađenje, od vanzemalјskih ulјeza do vaših kolonista koji prodaju svu hranu koja im je potrebna za preživlјavanje.

StarmancerIronično, najveći nedostatak Starmancer-a u ovom trenutku je njegov AI, što dovodi do toga da kolonisti rade zaista bizarne stvari bez razloga. Naši su stalno izbacivali seme pšenice na spolјni hodnik pored šatla. Ovaj deo nas je učinio da se osećamo kao zbunjeni AI koji posmatra čudna organska stvorenja kako rade čudne organske stvari, ali druga pitanja je manje lako pozdraviti rukom. Dvojica naših kolonista zaglavili su se u vazdušnoj komori i nisu odgovarali godinama, bez obzira na to šta smo pokušali da im naredimo. Na kraju smo ih morali pažlјivo da uputimo da odvojeno izađu i oboje su skoro umrli od nedostatka sna.

Podučavanje vaših kolonista novim veštinama je zanimlјivo, posebno na nižim nivoima ega. Dronovi su posebno bezumni. Pola našeg vremena proveli smo proveravajući da nisu ispunili stare obrasce, kao što je prodaja sve rude kada se metal prodaje po višim cenama, a tamo se nalazi savršeno dobra topionica rude. Iako možda ne bi trebalo da pričamo, jer smo i mi sami sebe ponekad uhvatili kako donosimo vrlo loše odluke.

Profesionalni savet: pažlјivo obratite pažnju na to kojim redosledom gradite stvari. Stvaranje vrata pre sobe – ili ventilacionog otvora ispred zidova – može da ima strašne posledice. Takođe, budite spremni da se igra sruši. U više navrata.

Sve u svemu, Starmancer je vrlo zabavna igra, ali je jasno da je još uvek u Early Access-u i da programeri i dalјe peglaju sve nedostatke. Ako vam ne smeta stalno da nadgledate male AI likove kako biste ih sprečili od samosabotiranja, dobro ćete se provesti sa ovim naslovom. Nadajmo se da će u budućim ažuriranjima to učiniti tako da kolonisti zapamte koje stvari ne bi trebalo da prodaju.

Starmancer was last modified: 3 septembra, 2021 by Nemanja Ristic

The post Starmancer appeared first on ITNetwork.

Original Article