Standard CAMM moguće primeniti na desktop računare

0
71
standard-camm-moguce-primeniti-na-desktop-racunare

Summary

Kompjuterski brend SK Hynix je najavio mogućnost korišćenja CAMM memorijskih modula, koji su prvobitno dizajnirani za laptopove, i na desktop računarima. Iako je ova informacija potvrđena od strane predstavnika kompanije na sajmu CES 2024, detalji implementacije još uvek nisu poznati. […]

Standard CAMM moguće primeniti na desktop računare

Kompjuterski brend SK Hynix je najavio mogućnost korišćenja CAMM memorijskih modula, koji su prvobitno dizajnirani za laptopove, i na desktop računarima. Iako je ova informacija potvrđena od strane predstavnika kompanije na sajmu CES 2024, detalji implementacije još uvek nisu poznati.

CAMM (Compression Attached Memory Module) je inovativni memorijski standard koji je 2022. godine razvio Dell, a nedavno je dobio sertifikat za zvaničnu zamenu SO-DIMM memorijskih modula u laptopovima. Međutim, prelazak na desktop računare može imati značajan uticaj na tržište desktop memorije, s obzirom na to da CAMM moduli zahtevaju horizontalno pričvršćivanje vijcima, za razliku od trenutno korišćenih vertikalnih DRAM modula.

Implementacija CAMM memorijskih modula na desktop računarima zahtevaće rekonstrukciju rasporeda matične ploče, zbog čega bi se mogao poremetiti trenutni dizajn desktop memorije. Osim toga, tanki i ravni CAMM moduli mogu ograničiti broj modula koji se mogu instalirati na standardnu ATX ploču.

Iako CAMM moduli nude veće brzine i gustine memorije, njihove prednosti u odnosu na tradicionalne desktop module trenutno nisu u potpunosti jasne. Pre svega, CAMM moduli su dizajnirani da štede energiju, ali to je aspekt koji je relevantniji za prenosive uređaje nego za desktop računare.

Sa najavom nedavno predstavljenog CAMM2 standarda, namenjenog DDR5 memoriji, postoji mogućnost da se CAMM moduli vide i na desktop računarima u budućnosti. Međutim, potrebno je više informacija o njihovim prednostima i potencijalnim beneficijama kako bi se razumela njihova uloga u novijim DDR generacijama, uključujući DDR6 i DDR7. Očekuje se da će CAMM2 moduli biti dostupni za visoko performantne laptopove, mainstream desktopove, kao i za određene segmente server tržišta, prema službenoj izjavi JEDEC-a.

U svakom slučaju, mogućnost primene CAMM memorijskih modula na desktop računarima otvara nove perspektive za razvoj i unapređenje desktop memorije u narednim godinama.

FAQ:

1. Šta je CAMM memorijski modul?

CAMM (Compression Attached Memory Module) je inovativni memorijski standard koji je razvio Dell. To je zamena za SO-DIMM memorijske module u laptopovima.

2. Koji je potencijalni uticaj CAMM memorijskih modula na tržište desktop memorije?

Prelazak na CAMM module na desktop računarima može imati značajan uticaj na tržište desktop memorije. Razlikuje se način pričvršćivanja CAMM modula (horizontalno vijcima) od trenutno korišćenih vertikalnih DRAM modula.

3. Kakve su prednosti i ograničenja CAMM memorijskih modula na desktop računarima?

Nije u potpunosti jasno koje su prednosti CAMM modula u odnosu na tradicionalne desktop module. CAMM moduli štede energiju, ali su aspekt dizajniran za prenosive uređaje, što može biti manje relevantno za desktop računare. Takođe, tanki i ravni CAMM moduli mogu ograničiti broj modula koji se mogu instalirati na standardnu ATX ploču.

4. Kakva je perspektiva za primenu CAMM memorijskih modula na desktop računarima u budućnosti?

Sa najavom CAMM2 standarda namenjenog DDR5 memoriji, postoji mogućnost da se CAMM moduli vide i na desktop računarima u budućnosti. Međutim, treba saznati više informacija o njihovim prednostima i potencijalnim beneficijama, uključujući i DDR6 i DDR7 generacije. CAMM2 moduli će biti dostupni za visoko performantne laptopove, mainstream desktopove i određene segmente server tržišta.

Srodni linkovi:

SK Hynix

Dell

JEDEC

Read More