Šta nova serija Huawei telefona znači za Apple u Kini?

0
65
sta-nova-serija-huawei-telefona-znaci-za-apple-u-kini?

Nova serija pametnih telefona koju je lansirala kineska kompanija Huawei privukla je globalnu pažnju zbog sadržaja tehnologije koji ukazuje na to da je kompanija uspela da prevaziđe sankcije Sjedinjenih Američkih Država i da vraća kao konkurent kompaniji Apple.

PCPress.rs ImagePCPress.rs Image

Šta ovo može značiti za Apple na tržištu pametnih telefona u Kini?

Huawei je predstavljao najveću kompaniju za prodaju pametnih telefona na svetu. Međutim, postojao je određeni pad tržišnog udela nakon što su Sjedinjene Američke Države obustavile kompaniji pristup alatima za proizvodnju čipova koji su neophodni za proizvodnju najnaprednijih modela telefona. Kompanija je bila prisiljena da prodaje samo ograničene serije 5G modela koristeći već dostupne čipove.

Tržišni udeo kompanije Huawei, koja je aktivna na tržištu pametnih telefona u Kini (najvećem tržištu pametnih telefona na svetu), opao sa 27 odsto u 2020. godini na 11 odsto ove godine. Taj pad je delimično bio rezultat odluke kompanije da proda svoj jeftiniji brend pametnih telefona, Honor. Na taj način kompanija je osigurala svoj opstanak na tržištu.

Ograničenja Sjedinjenih Američkih Država su ostavila Apple kao glavnog proizvođača premium pametnih telefona u Kini. U istom periodu, tržišni udeo Apple-a u Kini je porastao sa 11 odsto na 19 odsto, prema podacima istraživačke firme Counterpoint.

Analitičari smatraju da bi Mate 60 mogao označiti povratak Huawei-ja kao rivala, sa prodajom koja će biti podržana patriotizmom. Kako državni mediji tako i mnogi drugi korisnici pozdravljaju lansiranje kao udarac protiv Sjedinjenih Američkih Država usled rastućih napetosti između Vašingtona i Pekinga.

Ming-Chi Kuo, analitičar kompanije TF International Securities, izjavio je da očekuje da će Huawei isporučiti između 5,5 do 6 miliona jedinica Mate 60 Pro modela tokom druge polovine ove godine. To je zapravo povećanje od 20 odsto u odnosu na ranije planirane količine.

Ukupne isporuke Mate 60 Pro modela mogle bi dostići najmanje 12 miliona jedinica 12 meseci nakon lansiranja, prema rečima Ming-Chi Kuo-a.

Izvor: Reuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.