Šta je aptX? Objašnjenje Bluetooth audio tehnike

0
59
sta-je-aptx?-objasnjenje-bluetooth-audio-tehnike

Ako ste ozbiljni po pitanju muzike, verovatno ste svesni da bežične slušalice nisu uvek impresivne kao kada čujete isti snimak preko žičanih slušalica. To je zato što, kada strimujete preko Bluetootha, ograničeni ste koliko audio podataka može biti strimovano do vaših ušiju. aptX i njegove još bolje verzije – aptX HD, aptX Adaptive i aptX Lossless, su dizajnirane da to promene i pruže neverovatan zvuk sa bilo kog uređaja – posebno ako je u pitanju Android. Ali šta je zapravo aptX?

Šta znači aptX?

aptX označava Audio Processing Technology X. HD u aptX HD označava visoku definiciju.

Odakle potiče aptX?

aptX je baziran na algoritmu koji je razvijen na Univerzitetu Queen’s u Belfastu tokom 1980-ih, i pronašao je svoje mesto u uređajima koji automatski reprodukuju muziku u radijskim studijima. Nakon mnogo godina različitih kompanija koje su kupovale jedna drugu, aptX je 2015. godine preuzela Qualcomm, gigant u proizvodnji čipova.

aptX je predstavljen kao bolja alternativa SBC-u, koji je standardni Bluetooth audio kodek, na Android pametnim telefonima. Kodek je skraćenica za „enkoder/dekoder“ ili „kompresor/dekompresor“ i predstavlja metod za smanjivanje veličine fajlova radi lakšeg prenosa. Većina audio kodeka, uključujući SBC, su „gubitni“: to znači da kada smanjite veličinu fajlova, morate ukloniti dosta originalnih audio podataka. aptX je takođe „gubitni“, ali malo manje gubitni od SBC-a. On može smanjiti veličinu fajla za oko tri četvrtine, a da pritom ne ozbiljno naruši zvuk.

aptX

Šta su aptX HD i aptX Adaptive?

aptX HD i aptX Adaptive su verzije aptX-a koje pružaju znatno bolji kvalitet zvuka. Kao i aptX, mogu kompresovati muziku na otprilike 1/4 njenog originalnog oblika, ali pružaju bolji kvalitet zvuka jer imaju veći bitrejt. Bitrejt je doslovno koliko bitova podataka se uzorkuje ili prenosi u jednoj sekundi; dok normalni aptX strimuje do 352 kilobita po sekundi, aptX HD strimuje do 577 kilobita po sekundi.

aptX Adaptive verovatno će zameniti aptX HD u budućnosti, jer je još bolji. Pruža isti kvalitet zvuka kao aptX HD, ali to čini i sa veoma malim kašnjenjem. Kašnjenje je period između prenosa podataka i njihovog prijema, i ako vam je potreban zvuk s malim kašnjenjem – jer igrate brzu video igru ili snimate sebe dok svirate instrument – znaćete da mnoge Bluetooth slušalice jednostavno nisu dovoljno brze. aptX Adaptive menja to i značajno smanjuje rizik od ispadanja zvuka i gubitka signala. U pravim rukama, može strimovati audio fajlove visoke rezolucije od 96 kHz.

aptX

Šta je potrebno za aptX HD i aptX Adaptive?

Da biste strimovali sa aptX HD ili aptX Adaptive, potrebne su vam dve stvari: audio izvor koji ima odgovarajuće Qualcomm Bluetooth audio čipove, kao što je relativno novi Android pametni telefon; i slušalice koje takođe podržavaju odgovarajući aptX format. aptX podrška je integrisana u čipove unutar uređaja, pa nije nešto što možete dodati telefonu koji nije napravljen sa jednim od tih čipova.

aptX Adaptive

Šta je aptX Lossless?

Ovaj najnoviji kodek, objavljen 2021. godine, donosi audio visokog kvaliteta u Bluetooth slušalice sa aptX Lossless. Počinje da stiže u slušalice koje se prodaju, mada prilično sporo. Podržan je samo ako ih koristite sa Qualcomm-ovim čipsetima Snapdragon 8 Gen 1 i Gen 2. Ova kombinacija je deo onoga što Qualcomm naziva Snapdragon Sound, iako je to više marketinški pojam nego nešto zaista značajno.

Read More