Srbija u top tri zemlje po broju onlajn radnika u Evropi

Sve veći broj mladih, visokoobrazovanih ljudi u Srbiji se zapošljava na digitalnom tržištu. Procenjuje se da je u našem regionu čak 20.000 radnika koji zarađuju posredstvom interneta. Oni na globalnim platformama uglavnom pružaju usluge iz sektora informacionih tehnologija, softverske, kreativne industrije. Oni, recimo, izrađuju veb-sajtove, održavaju socijalne mreže, prevode, podučavaju, pišu…

Prema prošlogodišnjem indeksu onlajn rada i podacima Svetske banke iz 2015. godine, Srbija je u prvih 20 zemalja po broju zaposlenih posredstvom interneta. Pojedina istraživanja čak pokazuju da je, uz Ukrajinu i Rumuniju, svrstavaju u top tri zemlje Evrope po digitalnom radu.

Da je prosečan srpski radnik na internetu muškarac star 33 godine koji živi u prestonici i zarađuje prosečno 1.000 USD mesečno, pokazala je nedavna anketa Centra za istraživanje javnih politika. Na ovom tržištu, zaposleni sami nalaze posao, nemaju šefa nad glavom, lišeni su mobinga i protekcije. Prodaju isključivo svoje znanje. S druge strane, nisu u sistemu socijalne zaštite, pa moraju sami da brinu o doprinosima za osiguranje.

– O digitalnom radu se mnogo priča, dok imamo malo saznanja o socio-ekonomskom položaju tih radnika u društvu – kaže Jelena Šapić iz Centra za istraživanje javnih politika.

Prema njenim rečima, većina klijenata, ponuđača poslova na platformama, za koje rade i naši ljudi, nalazi se u Americi, Britaniji i Indiji.

– Radnici iz Srbije koji su zaposleni na internetu, četvrtina njih radi na dve ili više platformi, a dve trećine ispitanika ima stalne klijente – kaže Šapićeva.

– Najčešće imaju završene osnovne, master ili doktorske studije, što je trend i u zemljama Evropske unije. Trećina ispitanika poseduje veštine u oblasti razvoja softvera i tehnologije, potom sledi 29% onih koji prevode i pišu, dok 22% nudi kreativne usluge i usluge u oblasti multimedija. Ima prostora da se ova sfera rada širi u budućnosti, da joj pristupe i stariji, kao i, recimo, pravnici, lekari, ekonomisti, pišući stručne tekstove.

Žene uglavnom rade u oblastima koje su tradicionalno obeležene kao ženske – prevođenje, pisanje i predavanje. Glavni motivi za uključivanje u onlajn rad i muškaraca i žena je želja da rade bolje plaćene poslove i da zarade dodatni novac, jer nisu mogli da pronađu “regularno” radno mesto. Vrednuju i fleksibilnost i slobodu koje im ovakav posao nudi.

IT sektor bolje plaćen

Dodatna zarada bila je motiv za 28% ispitanika, a njih 12% nije moglo da pronađe drugi posao. Prosečna bruto zarada muškaraca je 1.000 USD mesečno, a žena 217 USD nedeljno. Samo 8% žena i 11% muškaraca zarađuje više od 1.000 USD nedeljno. Bolje su plaćeni poslovi iz oblasti IT industrije od prevođenja, podučavanja i pisanja.

Istraživanje je započeto u okviru novog programa “Srbija u digitalno doba: Budućnost rada”. U anketi je učestvovalo 228 ispitanika, podjednako muškaraca i žena – kaže Šapić.

Izvor: Novosti
Foto: Pixabay

Original Article