Sraman potez – Unity će developerima naplaćivati po broju instalacija igara

0
47

Kada je reč o razvoju video igara, većina developera koristi dva glavna motora ako ne koriste prilagođeni motor kao što je Capcomov RE Engine, a to su Epic Gamesov Unreal Engine i Unity.

Unity motor pokretao je neke kultne i popularne igre, uključujući Cuphead, Hearthstone, Hollow Knight i čak Pokemon Go.

Kada developer objavi igru koja koristi ili Unreal Engine ili Unity, obično plaćaju autorske naknade ili kao pretplatu za korišćenje i objavljivanje igara kao što je Unity, ili na osnovu iznosa prihoda koji igra generiše, što je slučaj sa Unreal Engineom. Sve se to menja jer će Unity 1. januara 2024. godine predstaviti novi model plaćanja po instalaciji, što bi moglo mnoge developere navesti da odaberu ovaj motor za svoje sledeće projekte.

U nedavnom blog postu, Unity je najavio da će napraviti velike promene u svojoj monetizaciji i autorskim naknadama, što bi moglo negativno uticati na mnoge developere. Pored naknade za pretplatu na korišćenje motora u komercijalne svrhe, developeri će sada morati da plate autorsku naknadu svaki put kada igrač instalira igru. Ovo će početi jednom kada developer generiše između 200.000 i 1.000.000 dolara u poslednjih 12 meseci i između 200.000 i 1.000.000 instalacija tokom celog životnog veka. U zavisnosti od pretplate na koju je developer pretplaćen i broja instalacija, ova naknada može varirati od 0,005 do 0,20 dolara po instalaciji.

Ovo bi moglo značajno uticati na developere koji nude ili besplatne igre ili objavljuju svoje naslove na servisima kao što su Xbox Game Pass i PlayStation Plus, koji obično imaju veliki broj instalacija, bez obzira na to da li igrači na kraju isprobaju igru ili ne. Teško je zamisliti da su developeri oduševljeni ovim promenama trenutno, i biće vrlo interesantno videti kako će ovo uticati na developere koji izaberu da objave igre na servisima s pretplatom kao što je Game Pass, i da li će kompanije poput Microsofta i Sonyja pristati da plate naknadu kao deo dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

The post Sraman potez – Unity će developerima naplaćivati po broju instalacija igara appeared first on PLAY!.

Read More