Square Enix promenio stav o veštačkoj inteligenciji: ”Moramo da budemo pažljiviji”

0
55
square-enix-promenio-stav-o-vestackoj-inteligenciji:-”moramo-da-budemo-pazljiviji”

Šta li je navelo giganta kao Square Enix da promeni mišljenje na ovu temu?

Izvršni direktor Square Enix-a Takaši Kirju je dao izjavu na temu upotrebe veštačke inteligencije u gejmingu, konkretno o njenoj primeni u kreativnom sektoru. Za razliku od početnih planova kompanije koji su sugerisali ”agresivniju upotrebu” AI tehnologije, Square Enix je potvrdio da će sada zauzeti pažljiviji i metodičniji pristup.

Zahvaljujući AI sistemima kao što su ChatGPT i Midjourney, upotreba veštačke inteligencije je postala uobičajena ali i veoma kontroverzna, pogotovo ako govorimo o kreativnom i umetničkom sektoru, pri čemu su mnogi umetnici i pisci ostali bez posla zbog kompanija koje su usvojile pomenutu tehnologiju. Kada govorimo o ovoj temi, moramo da pomenemo i legalne implikacije oko zakona o autorskim pravima.

Iako se Square Enix inicijalno izjasnio kao kompanija koja planira intenzivnu upotrebu veštačke inteligencije, čini se da se situacija promenila. Kirju ne poriče potencijal ove tehnologije, ali je istakao da može biti rizična u pogrešnim rukama. Zbog toga, kompanija uvodi obavezne provere i analize svakog AI alata, koji će biti odobreni samo u slučaju da ispune odgovarajuće kriterijume.

Square Enix tvrdi da AI trenutno ne koristi u kreativne svrhe, već ”u službi pojačane produktivnosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More