U pozadini problema koje posljednjih godina more Split mala, ali motivirana skupina mahom mladih ljudi, radi nešto o čemu političari samo pričaju. Ovih su dana predstavili prvo profesionalno udruženje splitske tehnološke zajednice – Split Tech City.

– Udruga Split Tech City ima cilj, povezati sve pojedince i tvrtke u propulzivnom tehnološkom sektoru, poticati razvoj inovativnih tehnoloških projekata,… – između ostalog nam kaže Toni Trivković, “spiritus movens” cijele priče. 

Po prvi put u Gradu pod Marjanom tehnološka zajednica ima krovnu organizaciju koja ih povezuje: ljude, tvrtke i institucije.

– Nije ovaj projekt nastao preko noći, već deset godina Startup.hr je organizirao preko stotinjak meetupova s više od 300 članova, pojedinaca i tvrtki. Generalno želimo stvoriti uvjete za ostanak mladih stručnjaka, zadržati pametne ljude i inovativne projekte koje ovaj grad čine dobrim mjestom za život i poslovanje. Povećanjem IT stručnjaka, povećanjem broja startupova i tvrtki, dugoročni cilj nam je da za 20 godina tehnološki sektor u Splitu bude imao veće prihode od turizma. Ovo je grad u kojem se susreću tehnologija i turizam, etabliranje Splita kao “Silicijske doline Mediterana” komplementarno je s razvojem grada kao vodeće turističke destinacije u Europi. – dodaje Trivković. 

Ne treba sumnjati u uspjeh, predstavljanje Split Tech Cityja okupilo je stotinjak mladih stručnjaka iz raznih područja, poslovnih ljudi i predstavnika firmi, a projekt je prepoznala i Županija kao partner. Objavljena je i Bijela knjiga splitske tehnološke zajednice, važan dokument u kojem su određeni strateški prioriteti i ciljevi…

Article source: https://www.24sata.hr/tech/split-bi-mogao-vise-zara-ivati-na-tehnologiji-nego-na-turizmu-560273