Sparklite

0
229

Prelepi svet Geodia-e razoren je. Baron je odlučio da iskoristi njegov sparklite – metal koji može da se koristi za čistu energiju ili za napajanje stravičnih mehanizovanih čudovišta. Zemlјa je uništena i divlјač je pretvorena u zlobne zveri u potrazi za žrtvama.

Uđite u Ada-u, mehaničara koji želi da vrati lepote sveta i oslobodi Geodia-u od Baron-ovog zlog uticaja. Ona i njeni saveznici koriste gedžete sa sparklite pogonom da bi se odbranili dok pokušavaju da unište nalazišta koja prete svakom od pet bioma planete.

Ada istražuje svet iz perspektive odozgo na dole/tri četvrtine, što podseća na rane Legend of Zelda naslove. Ada se kontroliše levim džojstikom dok se tasteri lica koriste za izvođenje napada ili brzog pomeranja. Pod-ekran omogućava Ada-i da opremi alternativno oružje i konsultuje mapu koja se puni dok ona istražuje. Kasnije nadogradnje omogućavaju igračima da znaju lokaciju sajtova za kopanje i druge tačke interesa pre nego što krenu u svaki biom.

Biomi su proceduralno generisani, tako da je svako pokušaj nešto drugačiji, u suštini čineći ovo roguelite-om, mada boss dovršavanje i neke zaplet centrirane akcije i stavke ostaju dosledne između pokušaja. Razlog priče naveden za nasumične mape je da se Geodia sama bori protiv Baron-a, menjajući svoj pejzaž snagom Sparklite-a. Sviđa nam se što je racionalizacija ovog dizajna bila ugrađena u nivo, što je omogućilo malo više suspenzije neverice.

SparkliteSparklite je lepo videti u akciji. Biomi i neprijatelјi su različiti, a likovi imaju ličnosti koje iskaču sa ekrana raznobojnim sprite radom i detalјnim animacijama. Iako smo se približavali završnom igranju, našli smo se kako lutamo kroz svih pet okruženja samo zato što smo želeli da provedemo još malo više vremena u ovom fantastičnom svetu.

Nažalost, koliko god lepo izgledalo, neće proći puno vremena dok igrač ne vidi sve što Sparklite može da ponudi. Uprkos proceduralnoj generaciji, posebne sobe stvaraju neprijatelјe i zagonetke na istim lokacijama. Ovo, zajedno sa čudnom krivulјom poteškoća, znači da je prvih nekoliko puta brutalno teško, a potom će igrač verovatno biti nadmoćan za naredne nivoe i boss-eve. Nemamo problema sa ovakvom situacijom uopšte, ali onima koji se nadaju stalnom izazovu u celosti dobro bi bilo da je potraže negde drugde.

SparkliteStavlјajući krivulјu poteškoće u stranu, borba je brza i Ada se dobro kontroliše. Neprijatelјi imaju različite slabosti i napade što tera igrače da nagađaju, a Sparklite-ove slagalice kreću se od jednostavnog manevrisanja kroz zatamnjena područja do stvari poput kratkih dohvatanja ili prebacivanja prekidača. Sve je dovoljno čvrsto, ali ono što izdvaja Sparklite je Wingnut, Ada-in robot pratilac.

Wingnut je dalјinski upravlјan i obavlјa nekoliko funkcija poput prikuplјanja teško dostupnih resursa, iskopavanja zakopanih dobrota, osvetlјavanja Ada-inog puta signalnim raketama i ‘čišćenja’ područja koristeći vakuum sposobnosti. Kako je Ada ranjiva na napad tokom kontrole Wingnut-a, obično je bolјe razviti robota nakon što se borbe završe na određenom ekranu.

SparkliteJednom kada Ada sakupi neke od brojnih pojačanja, ona može da ih opremi kod kuće pomoću rudimentarnog inventara ‘ruleta’, kako bi njene snage uklopila u mrežu. Iako mreža može da se proširi trošenjem sparklite-a na nju, nikada nije moguće opremiti sve odjednom, tako da prilikom dodelјivanja opreme treba uzeti u obzir rizik ili nagradu. Oprema takođe može da se nadogradi za prilagođavanje Ada-inog opterećenja i maksimalizaciju količine životne energije, oklopa ili snage napada koju može da poseduje. Igrači kojima ne smeta dirinčenje, će se raketirati na vrh krivulјe snage.

Nažalost, naracija se naglo završava. Iako to pruža osećaj zatvaranja postupka, preferirali bi nešto više, ili bar neku vrstu pobedničkog kruga u kojem bi mogli još jednom da razgovaramo sa svim našim saveznicima još jednom.

Pored tradicionalne kampanje, Sparklite nudi i lokalni ko-op, što je u teoriji dobra ideja. U njemu, jedan igrač kontroliše Ada-u, a drugi Wingnut-a. Nažalost, Ada uživa u napadima čudovišta i rešavanju većine zagonetki, dok je Wingnut uglavnom zadužen za branje Sparklite-a, čišćenje taloga. Uopšteno, ima malo toga da uradi igrač dva, što će verovatno da dovede do svađe oko toga ko će šta da radi.

Sparklite je verovatno najprikladniji za mlađe igrače i one koji traže divan (iako nekako i nebitan) prelet kroz prekrasni svet. Verovatno neće biti nešto na šta se sa zadovolјstvom osvrćemo za nekoliko godina, ali dovolјno je zabavno i ćudlјivo da vredi kupovine.

Sparklite was last modified: 8 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Sparklite appeared first on ITNetwork.

Original Article