SpaceX video: Neverovatni prizori iz svemira

0
261

Istina je da najveći deo nas verovatno nikada neće poleteti u kosmos, ali su tu oni bogatiji kojima su takvi letovi dostupni. Već nam šalju pozdrave iz svemira, a najnoviji primer je SpaceX misija Inspiration4 koja je uspešno privedena kraju. Sada imamo i novi video – novu lepotu iz svemira.

PCPress.rs Image

Turistička SpaceX misija Inspiration4 je prvi let koji je u kosmos poveo grupu civila. Putovanje nije služilo samo za zadovoljstvo bogatih, već i kao eksperiment. Misija se završila nakon tri dana, a četvoro putnika se uspešno spustilo natrag na Zemlju.

Cool video from 🐉 cupola w/ xenomorph. In hindsight, it wasn’t worth the trouble of repacking the alien and probably took away from the video… but the view is pretty incredible and my kids will like the 👽
Shot from: iPhone. pic.twitter.com/OB0KTIlv0y

— Jared Isaacman (@rookisaacman) September 24, 2021

Kosmonauti-amateri su se složili da tokom leta oko Zemlje daju uzorke krvi, a u pitanju je četvoro putnika koji su postali prvi turisti u svemiru. Na put su krenuli uz pomoć Crew Dragon kapsule, i u Zemljinoj orbiti su proveli cela tri dana. Letelica se popela na skoro 600 kilometara od površine matične planete, a krajnja destinacija joj je bila Internacionalna svemirska stanica.

The moment when me and my amazing crew, @rookisaacman, @ArceneauxHayley, @ChrisSembroski opened up the @SpaceX cupola for the first time, a true highlight of the @inspiration4x mission. Make sure you tune into Countdown on @netflix to see more epic moments from space! @TIME pic.twitter.com/AKmturr9Du

— Dr. Sian “Leo” Proctor (@DrSianProctor) September 21, 2021

Bio je to prvi let s ljudskom posadom koji se ovoliko udaljio od Zemlje, a nakon Space Shuttle misije iz 2009. godine. Pored turističkog, imao je i naučnu prirodu, budući da se SpaceX udružio sa ekspertima iz Translational Research Institute for Space Health (TRISH), koji su tokom leta bili zaduženi za prikupljanje podataka o stanju putnika. Pored informacija o broju otkucaja srca, pritisku, reakcijama na okruženje, eksperti su uzimali i uzorke krvi, na osnovu kojih će utvrditi kako vreme provedeno u svemiru utiče na imuni sistem.

The 360 degree view of our beautiful planet from the cupola was absolutely life changing pic.twitter.com/c9xiDGJwg1

— Hayley Arceneaux (@ArceneauxHayley) September 23, 2021

Putnici su se nakon istorijskog leta uspešno prizemljili, a zainteresovani su mogli da prate njihov put, te da ih vide kako gledaju filmove i rade druge obične stvari. Letelica se kretala potpuno autonomno, a eksperti su najviše strahovali tokom povrataka u Zemljinu atmosferu. Sve je proteklo bez problema, pa se prvih četvoro svemirskih turista 19. septembra vratilo na Zemlju. Prva misija kruženja oko planete, a bez ijednog profesionalnog astronauta u letelici, protekla je bez teškoća.

Australia @inspiration4x @SpaceX pic.twitter.com/sIPWXOsivN

— Chris “Hanks” Sembroski (@ChrisSembroski) September 22, 2021

Kapsula Dragon spustila se u Atlantski okean, u blizini Floride. Sletanje je obavljeno u predviđeno vreme – 19. septembra u jedan sat posle ponoći. Putnici su let opisali kao fantastično putovanje, te istakli da je ovo samo početak.

Storm spirals are all over the earth @inspiration4x pic.twitter.com/6wt86i5Kan

— Chris “Hanks” Sembroski (@ChrisSembroski) September 23, 2021

Novi video nam misiju još više približava, a snimio ga je Jared Isaacman, koji je i finansirao Inspiration4. Tu su i drugi snimci koji se već dele na društvenim mrežama, budući da su i ostali članovi misije pametno koristili svoje pametne telefone.

Last week, the crew of @SpaceX ’s first private flight included Everett, WA native Chris Sembroski. Now we can really claim Pop! is outta this world! In recognition of his feat, Funko has made a donation to @StJude Credit: Chris Sembroski and the Goff family. pic.twitter.com/F12ghcVzaF

— Funko (@OriginalFunko) September 23, 2021

The post SpaceX video: Neverovatni prizori iz svemira first appeared on PC Press.Original Article