SpaceX: Veliki broj satelita bi mogao da ugrozi Zemlju

0
56
spacex:-veliki-broj-satelita-bi-mogao-da-ugrozi-zemlju

Računari i Galaksija

PCPress.rs Image

Masivna konstelacija SpaceX satelita je često spektakl, ali je i centar brojnih kontroverzi koje se kreću od zabrinutosti da će pojačati problem kosmičkog otpada, do toga da ugrožavaju rad astronoma. Jedan naučni rad ukazuje na još jedan problem i moguće katastrofalne posledice.

PCPress.rs Image

U pomenutom naučnom radu stoji da ugašeni sateliti često sagorevaju u Zemljinoj atmosferi, a iz toga nastaje „namagnetisana prašina“ koja može da poveća zagađenost, čak i da ugrozi magnetno polje naše planete (koje nas štiti od opasne kosmičke radijacije). Istraživanje su sproveli eksperti sa Univerziteta na Islandu, a studentkinja Sierra Solter-Hunt je istakla da je “šokirana što se niko ne bavi ovom temom, budući da su stvari alarmantne”.

Solter-Hunt procenjuje da se količina metalnih čestica u Zemljinoj atmosferi uvećala od početka ere svemirskih istraživanja, a sve se strašno ubrzava zbog daleko većeg broja satelita u orbiti. Prašina od „mrtvih“ satelita se akumulira u jonosferi i mogla bi tamo da ostane zauvek. Tako bi mogla da nastane nova mreža oko planete koja ima sopstveno naelektrisanje, što bi moglo da utiče na magnetno polje.

PCPress.rs Image

Neki eksperti ipak sumnjaju da bi čak i na stotine hiljada satelita koji u budućnosti budu sagorevali u atmosferi naše planete moglo da ugrozi magnetno polje. John Tarduno sa Univerziteta u Ročesteru kaže da su mnoge pretpostavke iz pomenutog naučnog rada “previše jednostavne i verovatno potpuno netačne“. Ističe i da je malo verovatno da će se u orbiti ikada naći toliko satelita – SpaceX je do sada lansirao skoro 6 hiljada, a Amazon planira da u svemir pošalje nešto preko 3 hiljade. To je daleko od milion satelita koje Solter-Hunt pominje u naučnom radu.

Drugi pak kažu da je ovaj rad važan i da ukazuje na to koliko malo znamo o tome na koje se sve načine Zemljina atmosfera zagađuje, te o tome kako sateliti utiču na zdravlje planete. Malo je verovatno da će posledice biti apsolutno katastrofalne, bar u bliskoj budućnosti, ali ovo nije tema koju bi trebalo ignorisati – fenomen kosmičkog otpada je još uvek nova stvar, pa nismo ni svesni kako utiče na Zemljane.

Izvor: Futurism

SBB


Tagovi: , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.