SpaceX prestaje sa proizvodnjom Crew Dragon-a

0
133

SpaceX će prestati da proizvodi Crew Dragon kapsulu nakon što završi proizvodnju svoje četvrte i poslednje kapsule, prema izveštajima Reuters-a. Nakon što je potvrdila ovu vest, kompanija je rekla da će imati mogućnost i kapacitet da izradi i dodatne kapsule ako se u budućnosti za to pojavi potreba.

PCPress.rs Image

Fokus kompanije je sada na Starship-u

S obzirom na višekratnu upotrebu Crew Dragon-a, pretpostavljalo se da će SpaceX proizvesti ograničen broj kapsula, ali do sada nije bilo poznato koliko kapsula kompanija planira da napravi pre nego što pređe na druge projekte.

Od svog prvog leta sa posadom 2020. godine, Crew Dragon je odleteo pet puta u svemir, uključujući i prvi potpuno civilni let krajem prošle godine. Kao deo svog tekućeg programa Commercial Crew, NASA je planirala da koristi kapsulu SpaceX-a za prevoz astronauta do Međunarodne svemirske stanice kroz šest odvojenih misija, ali je nedavno rekla da će koristiti letelicu za još tri leta zbog kašnjenja povezanih sa Boeing-ovom letelicom Starliner.

Kraj proizvodnje Crew Dragon dolazi u trenutku kada SpaceX želi da svoj Starship, svemirski brod za višekratnu upotrebu sertifikuje i omogući mu da bude funkcionalan. Svemirska letelica je ključni deo u svim planovima SpaceX-a, koji uključuju Mesec i Mars. Posle nekoliko odlaganja, Elon Musk je nedavno rekao da se kompanija nada da će izvesti prvi orbitalni let Starship-a u maju.

Izvor: Engadget

The post SpaceX prestaje sa proizvodnjom Crew Dragon-a first appeared on PC Press.Original Article