SpaceX će lansirati NASA Europa Clipper misiju

0
243

NASA je još jedno lansiranje od velike važnosti za svemirska istraživanja odlučila povjeriti svemirskoj kompaniji Elona Muska.

Njezinom Falcon Heavy raketom NASA će 2024. godine na Jupiterov mjesec Europu lansirati NASA Europa Clipper misiju, a za to će platiti 178 milijuna dolara što je prava "akcijska ponuda" prema cijenama takvih lansiranja koja se danas provode.

Američki Kongres je vršio veliki pritisak na NASA-u da koristi SLS (Space Lounch System) za Europa Clipper misiju, a osim što SLS možda još dugo neće biti spreman, procijenjeno je da bi lansiranje tom raketom koštalo čak 2 milijarde dolara. Pored toga SLS bi za ostvarivanje cilja morao koristiti pomoć "praćke" Venere i letjeti puno dalje nego što će to učiniti Falcon Heavy, a NASA bi za modifikacije svoje rakete mogla potrošiti i još dodatnu milijardu dolara.

Ukratko rečeno, SpaceX ima raketnu tehnologiju s kojom se danas nitko ne može nadmetati, kako po učinkovitosti, tako i po cijeni.

Ako će Europa Clipper biti lansiran prema planu u listopadu 2024. godine, stići će u orbitu Jupitera u travnju 2030., a potom će istraživati je li ledeni mjesec pogodan za život kako se pretpostavlja. Snimat će površinu Europe u visokoj rezoluciji, otkrivati sastav planeta, tražiti znakove nedavne ili prošle geološke aktivnosti, mjeriti debljinu ledene kore, tražiti subpovršinska jezera i otkrivati dubinu i slanost Europinog oceana.

Original Article