Sony dominira ovom generacijom konzola iako ima slabiji hardver na papiru

0
37
sony-dominira-ovom-generacijom-konzola-iako-ima-slabiji-hardver-na-papiru

Nije nikakva tajna da je PlayStation dominirao trenutnom generacijom konzola. Iako se PS5 i Xbox Series X hvale sličnim AMD Zen 2 procesorom sa RDNA 2 grafikom, prema specifikacijama Xbox Series X ima prednost.

Međutim, Sonijeva konzola često daje bolje rezultate u stvarnim testiranjima igara. Prema analitičarima koji su razgovarali sa developerima, PS5 je jednostavno bolje optimizovan za većinu igara.

U svom najnovijem videu, Digital Foundry opisuje opšti sentiment oko konkurencije PS5 i Xbox Series X. Analitičari su razgovarali sa developerima i sada mogu da podele konačan odgovor.

Ne može se poreći da Microsoftov hardver nije iskoristio svoj puni potencijal, a glavni razlog za to čini se da je što developeri preferiraju Sonijevu implementaciju zbog efikasnijeg dizajna.

Kako su objasnili, GPU kompajler PS5 je brži i optimizovaniji. To je složen dizajn, ali silicijum koristi mnogo bolje nego Xbox Series X. Takođe, Sonyjev API deluje mnogo brže od Microsoftovog DirectX-a.

Jedan od glavnih razloga koje smo čuli je referenca na kompajler šejdera. Na PlayStation strani, on je jednostavno izuzetno brzi i optimizovan.

– Digital Foundry

Štaviše, developeri preferiraju brži takt PS5 GPU-a. Osim razlike u jedinicama za procesiranje, RDNA 2 GPU kod PS5 radi na promenljivim 2.23GHz. Sa druge strane, Microsoft je zaključao GPU na 1.825GHz.

Neke igre i dalje rade bolje na Xbox Series X. Alan Wake 2, na primer, pokazuje kako konzola od Microsofta može da profitira od poboljšanja sirovog hardvera. Međutim, PlayStation deluje bolje ili jednako dobro u svim aspektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More