Smanjenje broja ransomware napada tokom januara

0
79
smanjenje-broja-ransomware-napada-tokom-januara

Top50 2023

PCPress.rs Image

Najnoviji ransomware izveštaj koji redovno objavljuje GuidePoint Security ukazuje na smanjenje aktivnosti na ovom polju, u odnosu na poslednji kvartal prošle godine. U januaru ove godine vilo je 33 procenta manje prijavljenih žrtava nego u decembru prošle godine, odnosno 60 procenata manje u odnosu na prosek iz novembra i decembra 2023. godine.

PCPress.rs Image

Ipak, još nije vreme za radovanje. Pomenuti podaci su konzistentni sa prošlogodišnjim podacima, kada je početkom 2023. godine takođe bito znatno manje ransomware napada u odnosu na Q4 2022. godine.

SAD je najviše pogođena država, sa 55 procenata ukupnih napada tokom januara. Takođe, neuobičajeno veliki broj napada pogodio je kompanije iz Kanade, Francuske i Velike Britanije.

Kompanije koje se bave proizvodnjom su bile najčešće žrtve napada. Za njima sledi retail industrija (kompanije koje se bave maloprodajom i veleprodajom), sa 7 procenata od ukupnog broja napada. Tehnološke, konsalting, obrazovne i zdravstvene ustanove, kao i pravni sektor, takođe su često napadani, zbog činjenice da takve kompanije obično poseduju velike količine osetljivih podataka, pa je verovatnije da će se odlučiti na plaćanje otkupnine.

LockBit je grupa koja stoji iza najvećeg broja ransomware napada tokom januara (23 procenta), što je u rangu koji je održavan tokom cele prošle godine (od 19 do 25 procenata, u zavisnosti od meseca).

Izvor: Betanews

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.