SK Hynix najavljuje CAMM memorijske module za desktop računare

0
91
sk-hynix-najavljuje-camm-memorijske-module-za-desktop-racunare

Summary

Kompanija SK Hynix najavila je da će se novi CAMM memorijski standard naći i na klasičnim desktop računarima. CAMM je revolucionarni memorijski standard koji smanjuje veličinu tradicionalnih DRAM modula i omogućava veće kapacitete. LP oznaka u CAMM standardu označava nisku […]

SK Hynix najavljuje CAMM memorijske module za desktop računare

Kompanija SK Hynix najavila je da će se novi CAMM memorijski standard naći i na klasičnim desktop računarima. CAMM je revolucionarni memorijski standard koji smanjuje veličinu tradicionalnih DRAM modula i omogućava veće kapacitete. LP oznaka u CAMM standardu označava nisku potrošnju energije.

Prva implementacija CAMM standarda za desktop platforme već je u toku, međutim, kompanija nije otkrila konkretne detalje o novom standardu. Nedavno objavljeno JEDEC PR saopštenje najavljuje objavljivanje CAMM2 standarda, koji će imati zajednički dizajn konektora za DDR5 i LPDDR5/X memorijske module male snage. Prema JEDEC-u, kako prenosni računari, tako i desktop računari će biti ciljne platforme za ovaj novi standard.

CAMM memorijski moduli su namenjeni za različite namene. DDR5 CAMM moduli su namenjeni prenosnim računarima i mejnstrim desktop računarima, dok LPDDR5/5X CAMM moduli ciljaju širi spektar prenosnih računara i određene segmente serverskog tržišta.

Novi CAMM standard će doneti velike promene u dizajnu matičnih ploča. Trenutno, matične ploče imaju dva ili četiri DIMM slota koji podržavaju kapacitete do 256 GB. Da bi podržavale CAMM, ceo ekosistem matične ploče računara će morati biti redizajniran, što će zahtevati vreme i strpljenje.

Kada CAMM postane zreliji, proizvođači matičnih ploča će možda eksperimentisati sa novim standardom, puštajući u prodaju nekoliko odabranih CAMM matičnih ploča kako bi videli kako će potrošači reagovati. Proizvođači memorije će takođe morati da dizajniraju nova rešenja zasnovana na CAMM modulima.

CAMM moduli imaju poseban konektor na poleđini koji se može povezati u soket slično kao CPU. Očekuje se da će CAMM doneti mogućnosti brzog overclockinga memorije, podešavanja i podrške za OC profile u Intel XMP i AMD EXPO ekosistemu.

Iako još uvek nije jasno kada će CAMM standard stići na desktop tržište, jedno je sigurno – ova inovacija će imati značajan uticaj na industriju memorije.

FAQ

Šta je CAMM memorijski standard?

CAMM je memorijski standard koji smanjuje veličinu tradicionalnih DRAM modula, čime omogućava veće kapacitete memorije. Oznaka LP u CAMM standardu označava nisku potrošnju energije.

Zašto je CAMM važan?

CAMM standard donosi velike promene u dizajnu matičnih ploča, omogućavajući kompaktnije memorijske module i veće kapacitete. To će rezultirati unapređenim performansama računara i više memorije za skladištenje podataka.

Koje su namene DDR5 i LPDDR5/5X CAMM2 modula?

DDR5 CAMM2 moduli su namenjeni prenosnim računarima i mejnstrim desktop računarima, dok LPDDR5/5X CAMM2 moduli ciljaju širi spektar prenosnih računara i određene segmente serverskog tržišta.

Koji su izazovi sa CAMM standardom?

Uvođenje CAMM standarda zahteva redizajniranje celokupnog ekosistema matičnih ploča računara. Proizvođači matičnih ploča i memorije će morati da se prilagode novom standardu kako bi podržali CAMM module. Očekuje se da će ovaj proces biti postepen i da će potrajati neko vreme.

Read More