Shipwreck Escape

0
551

Shipwreck Escape je prvi puzzler programera Raccoons Studio-a i nažalost, promašuje cilj. Ova 2,5-D side-scrolling puzzle igra izgleda i kreće se na sličan način kao naslovi poput Inside, ali je primetno nezgrapnija i manje zanimlјiva; što je još važnije, igračka petlјa Shipwreck Escape-a jednostavno se oseća nepravedno.

Pretpostavka igre je da se glavni lik, krupije u kazinu broda za krstarenje, budi se iz nokdauna u koji je pao od strane pale cevi, da bi otkrio da brod tone. Teško je, međutim, nazvati ga glavnim junakom, jer muški lik odmah upoznaje ženskog kolegu kojeg će igrati jednako dugo. Tokom putovanja da bi pobegli sa broda, igrači će naići na scene panike, moraće da donesu odluku o tome hoće li spasiti razne zaroblјene NPC-ove ili neće, i na kraju će otkriti šta se dogodilo brodu.

Glavne mehanike u Shipwreck Escape-u je sistem moralnih izbora, tandemsko rešavanje zagonetki i nadmašivanje vode u usponu. Nažalost, svaka od ove tri glavne mehanike ima značajne nedostatke koji dovode do manje prijatnog iskustva. Tandemsko rešavanje zagonetki je srž igre i na to se očigledno više fokusira nego na bilo šta drugo – ali ipak nedostaje zbog načina na koji su nivoi predstavlјeni. U igri sa složenim slagalicama napravlјenim od više pokretnih delova koji moraju se postignu pod pritiskom tajmera, čitav nivo treba da bude vidlјiv igraču kako bi mogao da se kreće. Većina „rešavanja zagonetki“ nije podrazumevala upotrebu logike za pronalaženje rešenja; umesto toga, proizvod je bio nebrojeno puta umiranje pred preprekama koje brzo ulaze u kadar dok igrač ne zapamti samo rutu.

Shipwreck EscapeMoralne odluke su jedna od bolјih ideja u Shipwreck Escape-u, jer se ona potpuno uklapa u svet igre, ali ne čini se uvek vrednim, ili ponekad mogućim, spasiti sve. Na primer, prva osoba koja može da bude spašena samo kaže krupjeu da se „odjebe“ dok beži sa ekrana, što odmah ostavlјa neukus u ustima za ovu mehaniku. Kasnije je član posade zaglavlјen tačno iznad početka nivoa i jedna od neophodnih komponenti za njihov izlazak odmah je prekriven vodom i dok igrač čak može da zaokrene da bi pomogao, već je kasno. U stranu trenutaka karaktera, ponekad se čini da igrač zapravo nema mogućnost da spasi druge putnike i na kraju kao rezultat dobija se njihovo potpuno ignorisanje.

Shipwreck EscapeU trejleru za Shipwreck Escape izričito stoji „trčite što brže možete“, ali to se zapravo ne dozvolјava igračima. Kontrole su nezgrapne i nedosledne, jer je udaranje nogama u otvor brzim pokretom, ali udarac nogom da izađe, šalјe igrača na leđa samo da krajnje polako ustaje. Direktnije kontradiktorno sa izjavom trejlera je da likovi imaju izdržlјivost, što je ogroman problem kada igrači imaju ograničen pogled na nivo, treba da prekriju puno terena, da se dosta vraćaju i moraju istovremeno da nadmaše vodu u porastu u isto vreme.

Shipwreck Escape oseća se kao da se aktivno bori protiv mehanike koju promoviše. Neke od zagonetki su zapravo prilično dobre, ali čak i najbolјe zagonetke su zasenjene činjenicom da je potrebno 5-10 pokušaja da se utvrdi kako to zapravo izgleda. Postoje i neki drugi problemi koji nisu vezani za igranje, poput sačuvavanje mapiranja klјučeva prilikom izlaska i ponovnog ulaska u igru, tako da to mora da se menja svaki put kada igra počne. Puzzle igre bi trebalo da balansiraju kao izazovne, ali zabavne, ali Shipwreck Escape se oseća frustrirajuće i nepravedno.

Shipwreck Escape was last modified: 22 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Shipwreck Escape appeared first on ITNetwork.

Original Article