Separation

0
677

Ovaj izbelјeni pejzaž PlayStation VR naslova je izuzetno privlačan, ali to što ne možete da se krećete brže od brze šetnje (čak i maksimalnom brzinom) znači da putovanje njime može da bude dosadno. Jedini način da se otkrije koje padine mogu i ne mogu da se smanje, je da se skoči na njih poput očajnog džinom natopljenog planinara.

Druga iritacija je nedostatak PlayStation Move kontrola; Separation želi da vas uroni u njegov svet, ali vi ste zapravo svesni da sedite na sofi i držite kontroler.

Vaš početni cilј je usmeravanje snopa svetlosti kroz pejzaž, guranje statua i vrtećih točkova dok idete. Ipak umesto da držite točak u rukama – ili u najmanju ruku zaokrećete DualShock 4 – vaše interakcije ograničene su na držanje dugmeta. Da je Separation film, izašli bi momentalno iz bioskopa, gunđajući i gurajući ono malo kokica koje su nam ostale u rupu na licu.

Ali tada, tek kad počnete da se odričete nade, Separation se od smrdlјive, bolesne gusenice pretvara u prekrasnog (ako možda i pomalo ucveljenog) leptira. Umesto da budete ograničeni na samo jedno ostrvo i zamerite svakom orijentiru kroz koji prolazite, dobili ste slobodu da istražite celokupno pusto kralјevstvo. Mapa igre nije baš masivna, ali mogućnost odabira i izbora odredišta daje Separation-u pravi podsticaj.

SeparationDok istražujete nove pejzaže, konačno razumete zašto je autor odlučio da Separation napravi ekskluzivno za VR (mada još uvek nema izgovora za nedostatak podrške Move kontrolera). Stojeći na vrhu visokog isturenog osećanja, osećate miris ponosa dok gledate dole u ​​cik-cak zelene grede koje, zahvalјujući vašim veštinama rešavanja zagonetki, osvetlјavaju zemlјu. Bez obzira koliko puta ste veslali pored palog kolosusa, ne možete da se oslobodite osećaja da će ovo da bude vreme kada ono oživi i ucmeka vas njegovom rukom.

Ovde nema stvarne opasnosti, ali Separation-ova uznemirujuća, tuđolјubna arhitektura u kombinaciji sa vrhunskim zvučnim zapisom osigurava da uvek budete malo na ivici. Dovolјno je simbolike da se češete po glavi; ne očekujte Separation da vam dostavi odgovore – iako je dosledno ostaje na pravoj strani teško razumljiv. A tu je i poslednja trećina igre; Nećemo da pokvarimo iznenađenje, ali vi ćete videti svet iz jedne divne nove perspektive. Nije ništa kratko od daha, rećićemo toliko.

Koliko god bilo neupadlјivo kao što je otvaranje Separation, vredno je guranja prošlosti, preskakanja planine i svega ostalog. Kreatora Separation navodno je inspirisao Ico – i dok je prva lokacija na koju naiđete mrtvi zvonik Shadow of the Colossus, ima svoj sopstveni lik. Sramota je da je samo VR; iako u suprotnom možda ne bi imao potpuno isti uticaj, Separation zaslužuje da bude doživljen od što većeg broja lјudi.

Separation was last modified: 28 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Separation appeared first on ITNetwork.

Original Article