Sense: A Cyberpunk Ghost Story

0
615

Godina je 2083, i vaš glavni junak, mlada žena po imenu Mei, ide na sastanak u Neo Hong Kong. Jednom kada stignete u bar, iznenada vas vraćaju 100 godina u prošlost. Bar je sada napušteni stambeni blok, progonjen duhovima prošlih stanovnika. Sve ove duhove iskrivio je oblak mračne energije, pretvarajući ih u demone, i moraćete da se izborite i stavite duše da odmore kako biste preživeli.

Vlažne dvorane su oronule i za razliku od neonski zatvorene budućnosti iz koje ste došli. Sa izrazito tihim – a u nekim delovima potpuno odsutnim – soundtrack-om, prirodni naglasak je na svakom škripanju podne daske, sablasnom stenjanju i udaru starih vrata spremnih da padnu sa njihovih šarka. Ovo samo dodaje napetoj atmosferi, privlačeći vas dok zaista ne osetite da se vi teturate kroz zapuštene dvorane.

Među scene izgledaju nešto svetlije i imaju jasnu referencu na manga strip, pomažući u pomeranju priče, bez oslanjanja na stil vesele animacije. Mračna umetnička dela, upotreba prvog plana i senki kombinuju se da bi se zapuštene sale osećale ukleto, čak i pre nego što vidite bilo kog od duhova. Oseća se kao da joj je bilo suđeno da bude ukleta.

Kako počinjete da otkrivate duše zaroblјene na ovom svetu, pronalazite lanac zagonetki koje treba dovršiti da bi bile spremne da budu u miru, često se preklapajući jedna s drugom, baš kao što bi to učinili njihovi životi. Ove zagonetke se kreću od razrađivanja kombinacija brojeva za lokote – uvek istaknute u dnevniku beleški koje sakuplјate dok istražujete – do preuređivanja nameštaja da bi se došlo do nepristupačnih mesta, pa čak i od ometanja besnih mačaka. Slagalice u video igrama često mogu da se osećaju komplikovano i apsurdno, očigledno se ne uklapaju u koncept igre, ali sve u Sense-u se osećalo holistički i vrlo realno lјudski, kao da je sve zaista ostalo kad su preminuli.

A Cyberpunk Ghost StoryIstražujete ovaj svet kao side-scrolling point-i-click avanturu, u kojoj treba da pregledate apsolutno sve, ili vam možda promakne nešto vitalno za slagalicu – ovo je zaista jedina stvar koja je izazvala probleme sa pronalaženjem rešenja u Cyberpunk Ghost Story-u. Naravno, neke sekvence slagalica bile su teže od drugih, ali nijedna nije bila toliko teška ili se osećala nemogućom. Ako je išta bilo previše lako.

A Cyberpunk Ghost StoryTokom Cyberpunk Ghost Story postojala je vrlo jasna inspiracija iz niza istočnoazijskih kultura. Neonska budućnost se odnosi na japansku pop kulturu, dok se prošlost jasno odnosi na kineski jezik, folklor i religiju. Folklor i religija, posebno, igraju veliku ulogu u priči, koristeći ritualne prakse i molitve da pomognu u vođenju duhova.

Iako je ovo horor igra, pojedinačne priče četrnaest izgublјenih duša čine da se zaista oseća kao tragedija, a da nijedna od njih nije umrla srećna. Nјihove priče uklјučuju neuzvraćenu lјubav, seks radnicu koja mrzi njihovo telo, ženu koju špijunira njen upravnik zgrade i samoubistvo. Ova igra prikazuje jedan tragični život za drugim, međutim istražene mračne teme podsećaju nas da iako u stvarnom životu ne postoji uvek srećan kraj, vera u duhovno može da vam pomogne da nađete srećan kraj u zagrobnom životu. Naravno da je ova igra i dalјe užas, uprkos ovim tragičnim elementima, i više puta smo tokom igranja shvatili da nam je ubrzan rad srca, dubina uronjenosti u kojoj sm9 se našli bila je zaista impresivna.

Na nesreću, uprkos svoj izvrsnosti umetničkog dela, priče i zagonetki, jedno pitanje na koje smo naišli je koliko je puta igra pukla. Sreća je što igra dozvolјava neograničena sačuvavanja, ne zato što smo nastavili da umiremo, već zato što je igra stalno pucala i gubila napredak. Uzmite ovo u obzir prilikom igranja dok se igra ne popravi kako bi se ovo rešilo.

Sense: A Cyberpunk Ghost Story ima sjajnu atmosferu sa zanimlјivom pričom i podzapletima. Spektar prikazanih uticaja pomaže da se ono što je mogla da bude, samo još jedna horor igra, zaista oseća jedinstveno. Naš jedini problem bila je jednostavnost slagalica i pucanja na koje smo naišli. Ako to prođete, zaista mislimo da ćete uživati u igranju ove igre.

Dobro:

  • Prekrasna umetnička dela pokazuju kontrast između dva veka
  • Slagalice su se osećale vrlo utemelјeno i ne uklanjaju vas iz priče
  • Neverovatni nivo uronjenosti

Loše:

  • Slagalice ne predstavlјaju veliki izazov
  • Igra je neprestano pucala i gubila naš napredak

Sense: A Cyberpunk Ghost Story was last modified: 5 septembra, 2021 by Nemanja Ristic

The post Sense: A Cyberpunk Ghost Story appeared first on ITNetwork.

Original Article