Senatori za zabranu prikupljanja podataka o pobačaju

0
97

Američki senatori pod vodstvom Eda Markeya iz Massachusettsa, traže da Apple i Google implementiraju novo pravilo kojim će se zabraniti developerima prikupljanje podataka od osoba koje se zanimaju za pobačaje.

U pismima poslanim odvojeno na adrese CEO-a oba tehnološka giganta, senatori navode da Google i Apple moraju djelovati kako bi zaštitili pojedince koji ostvaruju svoje pravo na izbor, od grupa koje bi ih ciljale za slanje informacija protiv pobačaja.

"Zabrinuti smo da će grupe koje su protiv pobačaja i drugi akteri pokušati pristupiti i iskoristiti osobne podatke, uključujući podatke o lokaciji, mrežnim aktivnostima, zdravlju i biometrijskim podacima, na načine koji ugrožavaju dobrobit onih koji ostvaruju svoje pravo na izbor", navodi se u pismu upućenom izvršnom direktoru Googlea Sundaru Pichaiju.

Ukazujući na rasprostranjenost internetskih platformi koje prodaju korisničke podatke brokerima podataka, senatori upozoravaju da bi protivnici pobačaja mogli iskoristiti te prakse kako bi zastrašili žene koje traže pobačaj ili ih retroaktivno uznemiravali.

Nedavno izvješće Georgetown Law Centra za privatnost i tehnologiju pokazalo je da je imigracijska i carinska služba izgradila sustav masovnog nadzora koji uključuje informacije o gotovo svim stanovnicima SAD-a, a to je učinjeno dijelom kupnjom podataka od privatnih tvrtki. Senatori su zatražili od Pichaija i Tima Cooka da odgovore na pisma do 17. lipnja.

Original Article