Sberbanka: AI će doneti 60 odsto odluka o korporativnim kreditima do kraja godine

0
64
sberbanka:-ai-ce-doneti-60-odsto-odluka-o-korporativnim-kreditima-do-kraja-godine

Maxi 2024

PCPress.rs Image

Odluke za oko 60 odsto korporativnih kredita koje izdaje vodeća ruska banka Sberbank biće donete korišćenjem veštačke inteligencije do kraja ove godine, izjavio je CEO German Gref.

PCPress.rs Image

Sberbank ima više od 3 miliona korporativnih klijenata

Gref je postavio veštačku inteligenciju i digitalnu transformaciju u srce strategije banke. U isto vreme Rusija se prilagođava životu bez zapadne tehnologije nakon sankcija zbog rata u Ukrajini.

Sberbank ulaže više od 450 milijardi rubalja u IT sektor u periodu od 2024.godine do 2026. godine. Očekuje da će profit generisan od veštačke inteligencije u tom periodu iznositi oko 800 milijardi rubalja.

Odluke Sberbanke o potrošačkim kreditima, hipotekama i kreditima za automobile će se donositi pomoću veštačke inteligencije. Gref je naveo da je procenat za korporativne kredite 40 odsto.

“Procenat bi trebalo da iznosi 60 odsto do kraja godine. Do kraja 2026. godine trebalo bi da dostigne 80 odsto”, rekao je Gref na festivalu u Sočiju.

Sberbank želi da bude viđena kao tehnološka kompanija sa bankarskom dozvolom. Takođe, banka radi na proizvodnji hardvera poput mikročipova i servera. Gref je naveo da je oslanjanje na dobavljače opalo.

“Kreirali smo svoj operativni sistem”, rekao je Gref. “Sva računarska oprema koja se koristi u banci postepeno se zamenjuje našom.”

Predsednik Rusije, Vladimir Putin pohvalio je Sberbank-u što razvija sopstvene generativne modele veštačke inteligencije i jezičke modele i upozorio da Zapad ne bi trebalo da ima monopol u sferi veštačke inteligencije.

Kina i Sjedinjene Američke Države predvode razvoj veštačke inteligencije za koju mnogi istraživači i globalni lideri smatraju da će transformisati svet i društvo na način sličan uvođenju računara u dvadesetom veku.

Izvor: Reuters

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.