Saviors of Sapphire Wings/Stranger of Sword City Revisited

0
342

Dungeon RPG-ovi su u zastrašujućem naletu, ali programeri Experience su objedinili dva njihova najbolјa u jedan paket za one koji žele da uđu u udžbenički primer ovog podžanra. Na tržištu na kojem ne nedostaje značajnih JRPG izdanja, Saviors of Sapphire Wings i Stranger of Sword City Revisited je paket dobrodošlice sa nečim sasvim drugim, s obzirom da nigde drugde nećete pronaći ne besmisleno dungeon crawling dirinčenje baš sada.

Počnimo sa Stranger of Sword Revisited; ovo je pobolјšana verzija koja je u početku bila lokalizovana za PS Vita, a na iznenađenje mnogih, u početku je objavlјena za Xbox 360 i Xbox One u Japanu. Zanimlјiv je Saviors of Sapphire Wings, koji je objavlјen za Xbox 360 u Japanu pod imenom Students of Round; bio bi remaster-ovan pod trenutnim imenom i maskom za PS Vita pre nego što se konačno probije do svetske publike na Switch-u i PC-u.

Nepotrebno je reći da je dugo putovanje oba dungeon crawler-a da konačno postignu neku meru globalnog priznanja, posebno s obzirom na to kako su objavljeni. Xbox ekskluzivno? A u Japanu? Šta li su mislili!?

Uprkos tome što oba naslova pripadaju Dungeon RPG žanru, Saviors of Sapphire Wings i Stranger of Sword City Revisited međusobno se potpuno razlikuju. Obe igre mogu da dele sličan dizajn čudovišta, grafičke engine i borbene sisteme, ali su jedinstveni u njihovoj celokupnoj mehanici i izvršenju RPG sistema. Iako programeri Experience u njihovom rezimeu imaju nekoliko DRPG projekata, impresivno je videti kako mogu da diverzifikuju formulu sa svakim izdanjem.

Saviors of Sapphire Wings će verovatno biti igra koju lјubitelјi žanra najviše žele da isprobaju, i to sa dobrim razlogom, jer je ovo lepa i strukturirana avantura. Za razliku od ostalih RPG napora programera, ova igra zapravo ima zanimlјivu premisu koja postavlјa zanimlјivu priču sa ekipom razvijenih ličnosti. U poređenju sa većinom dungeon crawler-a u kojima se likovi proizvolјno kreiraju, Saviors of Sapphire Wings grade njihov sastav i pričaju priču sa stvarnom supstancom.

Saviors of Sapphire WingsSaviors of Sapphire Wings ima sve, od drevnih proročanstava do Dragon Quest nalik reinkarniranog heroja i uobičajene sudbine univerzuma koja visi na tvrđavi koja je sagrađena na džinovskom letećem kit stvorenju.

Ovde se mnogo toga dešava i iznenađujuće je da igra igrače ulaže u njenu priču kao i u njene duboke DRPG sisteme. Ovde je stvarni osećaj dizajna nivoa vezan za priču, a postoji i uzbudlјiva raznolikost u misijama, poput polaganja mamaca za lov na čudovišta i zauzimanje teritorija.

Stranger of Sword City Revisited je pobolјšani port PS Vita izdanja. To je u osnovi ista igra kao i pre, sa nekim ažuriranim umetničkim delima i drugim manjim modifikacijama igranja. Igra je uvek bila notorno teška, pa je nesumnjivo dobrodošla mogućnost upravlјanja podešavanjima poteškoća.

Saviors of Sapphire WingsOvde se igrači nalaze na misterioznom mestu pada aviona gde kreiraju proizvolјne likove kao deo Strangers guild-e. Pokušavaju da se kreću po izdajničkoj dimenziji ispunjenoj bićima koja se zovu Lineage. Igrači treba da se kreću kroz tamnice ispunjene zamkama i bitke sa čudovištima u igri koja je malo nejasna u dizajnu i napretku nivoa.

DRPG sistemi su ovde mnogo dublјi od Saviors of Sapphire Wings. Igrači mogu da očekuju da će više vremena provoditi petlјajući se sa različitim statistikama i klasama likova i razvijajući određeno drvo veština dok love Lineage stvorenja.

Iako se razlikuju u prezentaciji i tempu, obe igre sadrže opsežne DRPG sisteme sa jedinstvenim sopstvenim preokretima. Osnovna borba je zasnovana na potezima, a borbene formacije igraju presudnu ulogu u strategiji. Pored bitaka, potrebno je mnogo vremena da biste pažlјivo nadogradili i razvili vaš grupu ratnika. Ovo je malo pojednostavlјeno u Saviors of Sapphire Wings, jer postepeno upoznajete glumačku ekipu koja je deo pripovedanja, i svaki od njih već ima preporučenu klasu posla (mada može da se promeni). Ipak, igrači Stranger of Sword City Revisited moraju da smisle pravu kombinaciju klasa za njihovu proizvolјnu grupu. Na kraju, sve se svodi na preference, ali obe igre su polirani DRPG-ovi sami za sebe, obe nude izazovan igrački proces i sate teškog dungeon crawling-a.

Povrh toga, svaki od njih ima izvrsna umetnička dela, i to nadoknađuje ograničenu grafičku snagu. Lako je oprostiti kako obe igre u osnovi koriste isti dizajn čudovišta, jer se ista stvorenja izvršavaju sasvim drugačije. U tom smislu, zašto goblini u ovim igrama izgledaju poput veverica? 3D tamnice su jednostavne, ali su dovolјno raznolike u njihovom dizajnu i prezentaciji, ispunjene zamkama, tajnama i drugim cool trikovima. Ove igre su sjajan primer kako jedinstvena umetnička dela, muzika i stilski meniji mogu da nadoknade zastareli engine. Pored toga, postoje i dostignuća u igri za lov, takođe.

Saviors of Sapphire Wings je sjajan uvod u DRPG žanr i igre od ovog programera. Vredi igrati samo za osnovnu igru zbog pobolјšanih karakteristika i zanimlјivog narativa, ali veterani žanra možda više vole izazov i slobodu Stranger of Sword City Revisited. Sigurno je da su ove igre rezultat skromnih proizvodnih vrednosti i mogu da budu dobra stvar. Ipak, stilska prezentacija i zadovolјavajući izazov uveliko uvlače igrače u ono što je obično stečena niša. Bez obzira na to što preferirate RPG-ove, ovo je dobrodošla kompilacija među velikim JRPG izdanjima iz 2021. godine.

Saviors of Sapphire Wings/Stranger of Sword City Revisited was last modified: 15 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Saviors of Sapphire Wings/Stranger of Sword City Revisited appeared first on ITNetwork.

Original Article