Savetnici neophodan alat u procesu donošenja odluka

0
91
savetnici-neophodan-alat-u-procesu-donosenja-odluka

Summary

Predsednik Biden je nedavno potpisao izvršnu naredbu koja stavlja naglasak na veću kontrolu i regulaciju veštačke inteligencije. Uzimajući u obzir obećanja o većoj bezbednosti i smanjenju rizika u vezi sa veštačkom inteligencijom, ova naredba zahteva od kompanija da prijave federalnoj […]

Savetnici neophodan alat u procesu donošenja odluka

Predsednik Biden je nedavno potpisao izvršnu naredbu koja stavlja naglasak na veću kontrolu i regulaciju veštačke inteligencije. Uzimajući u obzir obećanja o većoj bezbednosti i smanjenju rizika u vezi sa veštačkom inteligencijom, ova naredba zahteva od kompanija da prijave federalnoj vladi o rizicima koje njihovi sistemi mogu predstavljati u pogledu proizvodnje oružja za masovno uništenje od strane država ili terorista. Takođe je naglasak stavljen na smanjenje opasnosti koje „duboki lažovi“ (eng. deep fakes) mogu predstavljati, kao što su manipulacija izbornim procesima ili prevare potrošača.

Duboki lažovi koriste veštački generisane audio i video zapise kako bi ocrnili reputaciju, širili lažne vesti i izvršavali prevaru. Predsednik Biden je izrazio zabrinutost da prevaranti mogu da uzmu tri sekunde nečijeg glasa i manipulišu njegovim sadržajem, pretvarajući nevini komentar u nešto zlokobno, što bi se brzo proširilo viralno. U cilju sprečavanja takvih incidenata, ova naredba ima za cilj uvođenje propisa za kontrolu i regulaciju veštačke inteligencije, kako bi se zaštitila javnost od potencijalne štete.

Iako ova naredba predstavlja prvi korak u novoj eri regulacije veštačke inteligencije u Sjedinjenim Američkim Državama, svestan je da će biti potrebno i delovanje Kongresa. Predsednik Biden želi da Sjedinjene Američke Države budu predvodnik u regulaciji ove tehnologije i da postave standarde za ostale zemlje. Takođe je naglasio da je neophodno upravljati ovom tehnologijom kako bi se ispunio njen potencijal i izbegli rizici.

Ova naredba se posebno fokusira na mandate vezane za bezbednost i sigurnost, ali takođe sadrži i odredbe koje podstiču razvoj veštačke inteligencije u Sjedinjenim Američkim Državama. Predsednik Biden je takođe istakao da je cilj ove strategije usporiti napredak Kine u ovoj oblasti. Uz podršku velikih tehnoloških kompanija poput Microsoft-a, Google-a, OpenAI i Meta, očekuje se da će Sjedinjene Američke Države aktivno regulisati veštačku inteligenciju. Kompanije su zabrinute zbog korporativne odgovornosti ako se moćni sistemi koje koriste zloupotrebljavaju, te se nadaju da će državna podrška njihovim proizvodima zasnovanim na veštačkoj inteligenciji umanjiti te brige.

FAQ:

Šta su duboki lažovi?

Duboki lažovi su veštački generisani audio i video snimci koji se koriste za manipulaciju sadržajem, ocrnjivanje reputacija ili širenje dezinformacija.

Kako se ova naredba odnosi na veštačku inteligenciju?

Ova naredba zahteva da kompanije prijave federalnoj vladi rizike koje njihovi sistemi mogu predstavljati u vezi proizvodnje oružja za masovno uništenje od strane država ili terorista. Takođe stavlja naglasak na smanjenje opasnosti koje mogu proisteći iz dubokih lažova.

Koliko je ova naredba ograničena u svom delovanju?

Ova naredba je delimično ograničena u svom delovanju jer predsednik Biden ima manje ovlašćenja da utiče na privatni sektor. Ipak, očekuje se dalje delovanje Kongresa kako bi se ostvarili propisi koji će omogućiti veću regulaciju i kontrolu veštačke inteligencije.

Kakav je stav kompanija u pogledu ove naredbe?

Iako kompanije često ne vole nove federalne propise, kompanije kao što su Microsoft, Google, OpenAI i Meta podržavaju veću regulaciju veštačke inteligencije. Ove kompanije su zabrinute zbog korporativne odgovornosti ako se moćni sistemi koje koriste zloupotrebljavaju i nadaju se da će državna podrška njihovim proizvodima umanjiti te brige.

Da li postoji podrška međunarodne zajednice za regulaciju veštačke inteligencije?

Evropa već sprovodi svoje propise za regulaciju veštačke inteligencije, a američka potpredsednica Kamala Haris putuje u Britaniju ove nedelje kako bi predstavljala Sjedinjene Američke Države na međunarodnoj konferenciji koju organizuje premijer te zemlje, Rishi Sunak. Sjedinjene Američke Države žele da pokažu svoje napore u regulaciji veštačke inteligencije koji će služiti kao model za međunarodnu akciju.

Read More