Samsungov 200 megapikselni senzor za kamere telefona

0
158

Samsung i dalje vodi bitke za najbolje senzore pametnih telefona u megapikselima, mada mnogi proizvođači u svoje uređaje ugrađuju senzore koji imaju manje MP, a istovremeno nude vrhunsku sliku.

Njegov najnoviji senzor za mobilne uređaje pod nazivom ISOCELL HP1 ima čak 200 MP s 0.64 μm pikselima, a korejski proizvođač navodi kako je dovoljno malen da se može integrirati u mobilni hardver i s tim dodatnim količinama piksela doprinijeti da slike ostanu u vrhunskoj kvaliteti čak i kada se "cropaju" ili "resajzaju".

Kao i svaki drugi "overpowered" senzor, HP1 takođe koristi tehnologiju "piksel binninga", što znači da spaja više malih piksela u jedan veliki, što mu omogućuje prikupljanje više svjetla, što između ostaloga omogućuje bolje snimke u slabijim svjetlosnim uvjetima.

No najveća inovacija ovdje je ChameleonCell, tehnologija koja može prilagoditi opseg binninga ovisno o okolišu. Na primjer, pri vrlo slabom osvjetljenju kamera se smanjuje za faktor 16 na senzor od 12,5 megapiksela, ali obećava slike koje su daleko svjetlije i jasnije u usporedbi s konkurentskim senzorima.

Istovremeno, pri snimanju videozapisa pri jakom svjetlu, sustav će se podijeliti na četiri, nudeći objektiv od 50 megapiksela koji može snimati 8K videozapise pri 30 sličica u sekundi.

"Proizvest će slike i video zapise koji sadrže zadivljujuću količinu detalja koji pomažu da slika ostane oštra čak i kad je izrezana ili joj je promijenjena veličina", navodi Samsung.

Uzorci novog senzora već su dostupni, a mogli bismo ih vidjeti u mobilnim uređajima raznih proizvođača, među kojima se u glasinama spominje Xiaomi kao prvi koji će ih koristiti u svojim idućim flagshipovima. Vrijedi napomenuti da Samsungov Exynos 2100 čipset već podržava senzore slike do 200 megapiksela, pa neće biti čudno ako se pojave i u novim Galaxy flagshipovima.

Original Article