Samsung prijavio pad profita od 23% zbog slabe potražnje

0
76

Samsung je izvestio o rekordnom konsolidovanom prihodu od 54 milijarde američkih dolara za treći kvartal 2022. godine, ali je takođe zabeležio pad profita u odnosu na prethodni kvartal i u odnosu na prethodnu godinu. Operativni profit tehnološkog giganta opao je za 23 odsto u odnosu na drugi kvartal i za oko 31,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

PCPress.rs Image

Operativni profit kompanije Samsung od jula do septembra 2021. bio za oko 26 odsto viši nego u kvartalu pre toga. U svom izveštaju o zaradi, kompanija je rekla da se njeni različiti sektori bore sa slabom tražnjom usred globalne ekonomske nestabilnosti.

Niska potražnja razlog pada profita

Slaba potražnja za potrošačkim proizvodima i prilagođavanje zaliha kupaca doveli su do smanjenja zarade Samsunga. Pala je i zarada od prodaje televizora i telefona. Samsung-ov Mobile experience (MX) posao je bio njegova svetla tačka u poslednjem kvartalu. Zajedno sa mrežnim poslovanjem kompanije, ostvarila je 22,6 milijardi USD konsolidovanog prihoda i 2,27 milijardi USD operativnog profita, što je više nego u prethodnom kvartalu. Kompanija pripisuje uspeh MX poslovanja prodaji Galaxy Z Fold 4 i Z Flip 4, od kojih su oba pokazala jači rast od svojih prethodnika. Dalje, Galaxy S22 serija je uspela da održi „solidan prodajni zamah“.

Tehnološki gigant očekuje da će njegovo mobilno poslovanje biti još bolje u četvrtom tromesečju jer se potražnja za pametnim telefonima i nosivim uređajima povećava zbog sezonskih uslova na kraju godine. A pošto se očekuje da će tržište pametnih telefona i nosivih uređaja rasti u celini sledeće godine, Samsungov mobilni biznis bi mogao nastaviti da donosi solidne profite.

Istog dana kada je objavio svoju zaradu u trećem kvartalu, Samsung je takođe zvanično imenovao Jai I. Leeja za svog izvršnog predsednika. To je uglavnom simboličan potez, s obzirom na to da je Li ionako de fakto lider kompanije. Ali, kako Bloomberg primećuje, naslov bi mogao da pomogne da stvari budu blaže za Lija dok sklapa poslove sa drugim kompanijama širom sveta u nastojanju da proširi Samsungovo poslovanje u oblasti poluprovodnika i biotehnologije. Li, koji je 2017. osuđen na pet godina zatvora nakon što je proglašen krivim za podmićivanje javnih zvaničnika, dobio je predsedničko pomilovanje u avgustu kako bi mogao da pomogne Južnoj Koreji da prevaziđe ekonomsku krizu.

Izvor: Engadget

The post Samsung prijavio pad profita od 23% zbog slabe potražnje first appeared on PC Press.Original Article