Samopopravljajući materijal izvlači ugljik iz zraka

Znanstvenici MIT-a razvili su polimerski materijal sa svojstvima samoizlječenja (samopopravljanja) koji ima i dodatnu korist u smanjivanju razina CO2 iz okoliša.

Materijal koristi polimer nalik na gel i kloroplaste, stanične elemente koji u biljkama upravljaju fotosintezom izvlačenjem ugljika iz zraka kada se izlože svjetlu, odnosno pretvaranjem CO2 i vode u kisik i ugljikohidrate.

Ukoliko pločicu tog materijala prerežete, dva novostvorena dijela će se odmah širiti na prerezanim rubovima i ispuniti pukotinu bez korištenja topline, ultraljubičastog svjetla ili drugih specijalnih reakcija koje se koriste u drugim samopopravljajućim materijalima.

Znanstvenici su već prije izolirali kloroplaste, no te organske komponente imaju tendenciju prestanka rada nekoliko sati nakon što se uklone iz biljke. Tim MIT-a im je uspio značajno produžiti životni vijek i time približiti ovu tehnologiju praktičnoj primjeni.

Znastvenici sada namjeravaju zamijeniti kloroplaste umjetnim katalizatorima koji će omogućiti isti učinak, nakon čega bi se ova tehnologija mogla primijeniti u specijalnim premazima poput zaslona pametnih telefona, dok bi se od novog materijala u daljoj budućnosti mogao proizvoditi građevinski materijal u tekućem obliku od kojeg bi se na gradilištima (na licu mjesta) mogle proizvoditi ploče koje bi se jednostavno spajale u zidove, bez žbuke, građevinskog ljepila i drugih materijala za povezivanje, pri čemu bi se iz okoliša istovremeno uklanjao ugljik.

Original Article