Sam & Max Save the World Remastered

0
440

The Walking Dead od strane Telltale Games naširoko se smatra naslovom koji je oživeo point-i-click igre, pretvarajući ga u nešto bolјe opisano kao grafičku avantura u procesu, ali pre nego što su pravili remek-dela poput The Walking Dead, ovaj mali studio je oštrio zube na tradicionalnijim primerima žanra poput Sam & Max Save the World.

Obožavamo point-i-click pustolovine. Postoji nešto šarmantno u načinu na koji se igre igraju, zahtevajući domišlјatost i razmišlјanje izvan okvira najbolјeg igrača (i korisno uputstvo za sve nas). Sam & Max iz franšize Sam & Max shvataju ovu ideju da su šarmantni i bacaju je kroz prozor poput ostataka prošle nedelјe, zamenjujući je radosnom mešavinom anarhije i detinjastog humora.

Naši naslovni likovi su slobodni policajci, koji dele njihovu znatiželјnu marku pravde, bez obzira na zakon, red ili nešto između toga. Sam, pametan pas u detektivskom odelu, ima mirno, brižno ponašanje. S druge strane, Max je hiperkinetički poput zeca i otelotvorenje najmanje tri smrtna greha. Tamo gde je Sam srećan što priča, Max prvo puca, drugo liže, šta smo, opet, radili neka vrsta detektiva. Sam je Ying za Max-ov Yang.

Sa tako jedinstvenim point-i-click žanrom i detektivima (i nizom neobičnih avantura u obliku stripa), malo je iznenađenje da Sam & Max imaju lepo mesto u srcima lјudi. Na nesreću, najnoviji parov remaster uvlači igru u pomalo nejasno osvetljenje, zbog čega se pitate da li vam je bolјe da ružičaste nostalgične naočare ostavite tamo gde su bile.

Sam and Max Save the World je naslednik kompanije LucasArts Sam i Max Hit the Road. Objavlјen 13 godina kasnije, Telltale-ov pokušaj oživlјavanja klasike LucasArts-a naišao je na razuman uspeh. Razbijen na šest epizoda, vidimo kako se naši slobodni junaci upuštaju u seriju avantura povezanih zajedničkom temom – zli zlikovac koji pokušava da hipnotiše lјude da izvrše njegove naloge. Igra je dobro prihvaćena, a Sam-ov i Max-ov drski i detinjasti osećaji za humor udarili pravi ton kod publike.

Sam & Max Save the World RemasteredOd njegovog početnog izdanja na PC-u, prenet je na Wii, Xbox 360 i sada Nintendo Switch u njegovom remasteru, koji sadrži pobolјšani zvuk, novi dijalog i touchscreen kontrole. Iako igra i dalјe stoji kao zabavna mala zabava, ovaj port nas je ostavio pomalo razočaranim.

Glavne promene su u tome što su grafike prepravlјene i neke od glasovnih linija su ponovo snimlјene za modernu publiku. Oslobođen formata 4: 3 i maksimalne rezolucije 1024 × 768, remaster nudi glatku HD grafiku nego ikada ranije, a da ne pominjemo pobolјšano osvetlјenje i teksture. Međutim, da biste iskoristili jednu novu funkciju koju igra nudi – touchscreen kontrole – morate da igrate iz ruku, gde je grafika razočaravajuće nejasna.

Audio ima njegovih sopstvenih problema. Iako je zvuk u celini manje kompresovan nego što je bio nekada, ovaj put pisanje je bilo začudžujuće.

Sam & Max Save the World RemasteredPisci su napravili nekoliko blagih promena u dijalogu, presekavši neke lenje kulturne stereotipe i uređujući viceve ​​koje su neprijatnno ponavlјali 2020. godine. Uglavnom, ove izmene su tako male da su programeri zaboravili da su ih čak i napravili. Međutim, ovo je izazvalo talas zajedljivosti od stanovnika Interneta koji je plakao zbog cenzure i etike video igara. Uobičajeno.
Stvar je u tome što je jedan od likova, Bosco, u potpunosti ponovo snimlјen. Razlog za to je bio što je prvobitni glasovni glumac bio belac koji je glumio crnca, dok se scenario oslanjao na lenje stereotipe poput dodavanja „foo“ na kraj redova. Uklјučivanje kultnog Ogie Banks-a da snimi ovu verziju bila je dobra odluka.

Nažalost, uređivanja Bosco-ovih rečenica ne odražavaju se uvek na Sam-ovim ili Max-ovim rečenicama.Konkretan primer: kada se Bosco maskira kao Francuz, umesto da se naziva „Jean-Francois Sissypants, kukavički francuski anarhista“, on sebe naziva „Jean-Francois Bonde-A-Part, novi talas francuskih anarhista“. Iako je lepo što su odustali od nesporno rasističke šale, likovi čije rečenice nisu prepravlјene tada ga nazivaju Mssr Sissypants, negirajući editovanje Bosco-ovih rečenica.

Potpuno cenimo želјu za editvanjem dijaloga kako bi bili prikladniji na nekoliko mesta – neke od starih rečenica imale su prilično loš ukus, a promene su neznatne. Šteta je što je to učinjeno tako polovično da se čini da se dijalog razdvaja. Uraditi to ili ne uraditi – samo nemojte to da radite napola.

Sam and Max Save the World Remastered su u velikoj meri ono što biste očekivali – moderno ažuriranje toliko volјenog klasika. Koliko god volimo da se vraćamo u haotične cipele Sam-a i Max-a, pomalo smo razočarani nejasnoćama u ručnom režimu i pomalo zbunjenim revizijama scenarija. Tako rečeno, igra je i dalјe jedna od najsmešnijih „point-i-click“ avantura koje smo imali zadovolјstvo da igramo.

Dobro:

  • Odlična grafika u docked modu
  • Touchscreen kontrole u ručnom režimu
  • Pobolјšani kvalitet zvuka i ažurirani dijalog

Loše:

  • Nejasna grafika u handheld modu
  • Uvodne scene su i dalјe neizbežne, što znači da istu stvar gledate šest puta.

Sam & Max Save the World Remastered was last modified: 25 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Sam & Max Save the World Remastered appeared first on ITNetwork.

Original Article